Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

Sursă foto: Facebook/ ISU Harghita

Peste 100 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, acestea primind îngrijiri atât de la echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), cât de la paramedicii SMURD.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat, pentru AGERPRES, că în cele şase corturi medicale ale serviciului au primit îngrijiri 92 de persoane şi doar şapte au fost transportate la spital pentru tratament de specialitate.

Potrivit medicului, s-au înregistrat 25 de cazuri de diferite traumatisme suferite de pelerini, mai ales pentru că în cursul dimineţii a plouat, iar drumul a fost alunecos, dar şi 25 de crize de hipertensiune arterială.

De asemenea, s-au mai înregistrat şi cazuri de lipotimii sau spasmofilie, dar şi alte probleme medicale rezolvate de echipajele de la Ambulanţă la faţa locului.

Peter Szilard consideră că, la fel ca în anii trecuţi, numărul de pelerini cu probleme medicale a fost relativ redus întrucât oamenii vin mult mai pregătiţi, ascultă sfaturile pe care medicii de la Ambulanţă le dau în fiecare an înainte de eveniment, învaţă din experienţele anilor precedenţi şi au grijă unii de ceilalţi.

Şi la corturile medicale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita au fost trataţi 17 pacienţi, dintre care doar unul a fost transportat la spital.

„În contextul evenimentelor de astăzi (sâmbătă- n.r.), prilejuite de tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, 17 persoane au fost asistate medical de către echipajele angrenate în misiune. Dintre acestea, o persoană cu afecţiuni cardiace a fost transportată la spital, pentru investigaţii medicale suplimentare, iar 16 persoane, cu diferite afecţiuni medicale şi traumatisme, au primit îngrijiri, în vederea restabilirii stării de sănătate, atât la Postul Medical Avansat, cât şi în punctul de prim ajutor, amplasate pe Dealul Şumuleu, respectiv în parcarea Catedralei Franciscane. Din numărul total de pelerini care au avut nevoie de intervenţia echipelor medicale, unul a fost un copil, 16 persoane adulte şi 5 cetăţeni străini (Ungaria)”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.

Un număr mare de pelerini, peste 300.000 potrivit estimărilor Primăriei Miercurea-Ciuc, au participat, sâmbătă, în şaua dintre dealul Şumuleu Mare şi dealul Şumuleu Mic, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: