Skip to content
Republica Moldova Societate

Republica Moldova: Peste 2.000 de credite, acordate beneficiarilor programului Prima Casă

Peste 2000 de credite în valoare de circa un miliard de lei au fost oferite familiilor tinere şi tinerilor necăsătoriţi în cadrul Programului guvernamental Prima Casă. Suma totală a garanţiilor de stat este de circa 500 de milioane de lei, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău, scrie Adevarul.

Din 2.000 de beneficiari, 1.450 sunt familii tinere, iar 550 sunt tineri necăsătoriţi. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31 de ani, iar valoarea medie a unei locuinţe constituie aproximativ 580 de mii de lei. Din totalul locuinţelor, 1.873 au fost cumpărate în oraşe, iar 127 în sate.

Guvernul pregăteşte lansarea Programului Prima Casa 4, destinat angajaţilor din sectorul privat. Potrivit premierului Pavel Filip, de acest program vor beneficia angajaţii din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensaţii de până la 50% din valoarea creditului Prima Casă. Compensaţiile vor fi oferite în funcţie de mărimea salariului beneficiarului.

Actualmente, statul acoperă până la 50% din valoarea creditului pentru angajaţii în cadrul instituţiilor bugetare, conform pachetului Prima Casa 2. De aceste facilităţi au beneficiat, până în prezent 260 de persoane. De asemenea, conform pachetului Prima Casa 3, familiile care au copii beneficiază de suport la procurarea primei case. Statul achita 10% din preţul locuinţei pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii, iar pentru cei care au 4 şi mai mulţi copii, Guvernul achită integral suma, familia plătind doar dobânzile.

Până acum au fost achitate compensaţii pentru peste 520 de familii care au copii. Programul guvernamental Prima Casă a fost lansat în martie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *