Skip to content
Sănătate

Peste 2.000 de decese de Covid-19, ”pierdute pe drum” de autorități: Explicațiile Ministerului Sănătății

coronavirus Inquam Photos/Virgil Simonescu

De aproape o lună, autoritățile raportează în fiecare zi doar câteva decese de COVID-19, cărora li se adaugă, zilnic, zeci sau chiar sute de decese din urmă. Pe 18 mai 2021, în raportarea autorităților apăreau pentru prima dată, pe lângă decesele la zi, și 10 decese „anterioare intervalului menționat, introduse în baza de date la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate”. De la 10 decese din urmă în prima zi, numărul deceselor din trecut raportate zilnic a continuat să crească văzând cu ochii, recordurile fiind 214 (pe 9 iunie) și 256 ( pe 8 iunie). Practic, începând din data de 28 mai și până astăzi au fost raportate 453 de decese de COVID-19 la zi și alte 2.042 de decese „anterioare intervalului”, relatează Hotnews.

În acest timp, invers proporțional, numărul deceselor la zi a continuat să scadă, de la o medie de peste 30 la începutul lunii iunie, la doar 4 pe zi în ultimele zile.

Potrivit precizărilor autorităților, decesele raportate din urmă sunt din lunile iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie ale anului trecut până în luna mai a anului acesta.

De unde vin miile de decese raportate din urmă? 

Pe 14 mai, Ministerul Sănătății făcea public raportul privind raportarea deceselor COVID-19 în România. Documentul arăta că în platforma Corona forms au fost raportate în 2020 un total de 16.120 de decese de COVID-19, iar în platforma alerte.ms.ro, 18.988. Până la 31 martie 2021 însă, diferențele de raportare se măreau consistent: 31.132 de decese raportate în alerte.ms.ro și 23.931 în Corona forms. Practic, o diferență de peste 7.000 de decese.

„Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere (Corona forms) s-au înregistrat 16120 de decese (în anul calendaristic 2020), iar în alerte.ms.ro. s-au inregistrat 18.948 de decese”, se arată în raport.

Ministerul Sănătății a început să lucreze la acest raport după ce fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea instituției, că are suspiciuni că decesele de COVID-19 sunt subraportate, după ce a văzut cifre în acest sens.

Articolul integral AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *