Peste 200 de companii pot ajunge în subordinea Guvernului, de la Hidroelectrica, Romgaz, sau Nuclearelectrica

Guvernul României
Guvernul României. Sursa foto: GOV.RO

Guvernul are astăzi în subordine, dar prin intermediul ministerelor și altor autorități publice, peste 200 de companii, cu aproximativ 167.000 de angajați.

Aceste companii, cu afaceri de peste 70 miliarde lei și un profit brut de până la 20 miliarde lei, pot fi plasate în coordonarea unei noi structuri, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), decisă de Guvern la finele anului trecut și avizată de Parlament pentru a funcționa la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG), în subordinea directă a Executivului și în coordonarea prim-ministrului, scrie profit.ro.

Printre companiile luate în calcul pentru a fi subordonate noii structuri sunt unități mari și cunoscute, precum marile societăți din energie, printre puținele companii de stat cu situație financiară solidă, dar și foarte multe institute de cercetare și societăți mici.

AMEPIP va participa la selecția candidaților pentru funcții de conducere și va stabili criterii de performanță pentru companii. Statul are, în prezent, la nivel central, 216 companii operative, 9 în reorganizare, 12 în insolvență și 110 în faliment.

Dintre cele 216 companii operative, 101 au raportat profit la nivelul trimestrului III din 2022 (ultimele raportări complete), 44 de companii sunt pe zero, iar 71 au declarat pierderi.

„Guvernanța corporativă în întreprinderile statului este reglementată de OUG 109/2011. Din păcate, lipsa unor sancțiuni consistente în ce privește neaplicarea legii a îngreunat procesul de trecere a companiilor de stat la aceste cerințe. Totodată, responsabilitatea pentru proprietatea de stat a fost plasată, pot spune, haotic. Asta a contribuit inclusiv la politizarea unora dintre consiliile de administrație și a unora dintre directoratele companiilor de stat. Altfel, aceste lucruri au fost constatate și în ultimul raport OECD pentru România. Pe scurt, cei de la OECD au recomandat consolidarea proprietății de stat, întărirea autonomiei și independenței board-ului și îmbunătățirea transparenței activității companiilor statului. Recomandările OECD fac deja parte dintr-un proiect legislativ aflat acum în dezbatere publică. Acesta va modifica OUG 109/2011 și va schimba mult economia de stat a României”, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Precup, secretar de stat la Ministerul Finanțelor.

Potrivit acestuia, noua agenție va monitoriza aplicarea guvernanței corporative și performanțele companiilor, va participa activ la selectarea candidaților pentru concursuri de ocupare a pozițiilor de administrare a companiilor de stat și va pune criterii de performanță companiilor.

Actul normativ prevede și aplicarea de sancțiuni.

„În mare, este vorba de introducerea unor sancțiuni consistente pentru neaplicarea criteriilor de guvernanță corporativă și centralizarea proprietății de stat într-o agenție special dedicată, care să controleze și să monitorizeze îndeplinirea criteriilor de performanță de către entitățile statului – AMEPIP. Atenție, acesta este un punct important din PNRR, este jalonul 440. AMEPIP va funcționa la Secretariatul General al Guvernului. Pe la ea vor trece spre avizare toate proiectele de acte normative în domeniul guvernanței corporative. Agenția va sta practic deasupra acționarului companiei de stat. De-acolo va monitoriza aplicarea guvernanței corporative și performanțele companiilor. Va participa activ la selectarea candidaților pentru concursuri de ocupare a pozițiilor de administrare a companiilor de stat. Va face criterii clare de selecție a administratorilor. Va pune de asemenea criterii de performanță companii și va veghea la îndeplinirea lor. În cele din urmă, prin persoane împuternicite prin ordinul președintelui AMEPIP, va aplica sancțiuni, inclusiv amenzi, autorităților tutelare sau administratorilor care nu respectă legislația despre care vorbim acum. Toate aceste lucruri, de la numele membrilor din CA-uri până la performanțele financiare ale companiilor, și chiar și sancțiunile, vor fi publicate pe site-ul Agenției”, a explicat secretarul de stat.

Lista de companii poate fi consultată aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: