Skip to content
Puterea Știrilor Video

Peste 200 de garanții prin IMM Invest, în analiză. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Este vorba de 121 de milioane de lei

PS News.ro
" "

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că, în acest moment, sunt 231 de garanții acordate prin IMM Invest în analiză. ”O mare parte sunt deja transmise la bancă”, a spus Nancu.

„Garanția intră în vigoare când semnează întreprinzătorul, deci a trecut de filtrul Fondului, trece de analiza băncii, după care se întoarce la Fond pentru analiza garanției și ajutorul de stat pentru că cele două programa au atașat o schemă de ajutor de stat, după care se semnează contractul de garantare și se transmite beneficiarului. În momentul în care semnează întreprinzătorul putem spune că garanția este acordată și începe tragerea creditului respectiv. Cele 231 de garanții care sunt în lucru sunt plecate în mare parte de la noi către întreprinzători și acestea însumează în acest moment 121 de milioane de lei, iar garanția propriu-zisă aproximativ 98 de milioane de lei. Un lucru foarte bun.

" "
" "

Luni a fost prima zi în care băncile au încărcat aceste garanții și o să avem deja 10.000 de întreprinzători eligibili. Vă dau un exemplu, din cele 10.000, 8.000 sunt pe AGRO, iar noi la AGRO Invest avem ca număr de beneficiari maxim 10.000”, spune Nancu.

De asemenea, Dumitru Nancu a explicat că pentru AGRO Invest s-a epuizat plafonul.

„De luni am deschis băncile pentru AGRO Invest și deja s-a epuizat plafonul. Pe IMM Invest 2020 impactul fiscal a fost că statul a garantat cu 12 miliarde, iar sistemul financiar a finanțat cu 15 miliarde, iar cele 25.587 de întreprinderi mici și mijlocii care au accesat au întors la bugetul de stat toate taxele care sunt de 12,9 miliarde.

Odată cu acest program IMM Invest, care este refăcut în sensul că am adăugat trei categorii de beneficiari, Guvernul vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii și au spus că până la data de 31.12 să nu fii în CLC sau CLB , iar beneficiarul nu știa la momentul acela din 2019 că vine criza. Acum beneficiarii au la dispoziție 10 zile să iasă din cele două instrumente bancare, și cu 10 zile înainte cu depunerea cererii de creditare să nu mai figureze, deci minim 10 zile.

Suntem foarte optimiști. Din programul de guvernare unde fondul național de garantare are 8 măsuri în programul de guvernare, vreau să vă spun că 5 sunt închise, adică le-am finalizat, două sunt în curs de negociere cu Comisia Europeană și mai rămâne una singura pentru care am început deja negocierile cu agențiile de dezvoltare regionale. Vrem să creăm un instrument și pentru primării, un fond împreună cu cele 8 agenții de dezvoltare regionale pe fiecare regiune să realizăm un cont de colaborare: 50% cu 50%, fondul de garantare împreună cu agențiile de dezvoltare regională. Deja am început demersurile la Comisia Europeană pentru a obține această finanțare astfel încât primăriile să nu mai fie nevoite să solicite pentru proiecte Ministerului de Finanțe ridicarea gradului de îndatorare.

Ceea ce încearcă Guvernul prin acest instrument este să se ia presiunea de pe bugetul statului și să ajutăm mediul de afaceri din surse independente de buget. IMM Invest sunt bani din credite bancare, statul doar garantează și pentru celelalte încercăm prin bani europeni”. conchide directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *