Skip to content
Politică

Peste 200 de morți și 700 de răniți în Afganistan de Ramadan

blog.r3bl.me
" "

Luna Ramadanului, care a debutat la 27 mai, a fost marcată de zeci de atentate care s-au soldat cu sute de morți și răniți. Agerpres a realizat o documentare privind situația sângeroasă din Afganistan și urmările produse.

Atacurile au început în prima zi de Ramadan, cu explozia la Khost (est) a unei mașini capcană. Atacul, soldat cu 13 morți și șase răniți, a fost comis de talibani, care vizau o miliție locală finanțată de CIA.

" "
" "

Atât talibanii cât și teroriști Statului Islamic au atacat o moschee șiită în Kabul, un lăcaș de rugăciune la Herat (est) și mai multe poziții ale forțelor de securitate din provinciile Parwan și Paktia, ucigând 20 de oameni și rănind alte câteva zeci de persoane.

Pe 31 mai a avut loc un atac cu camion capcană în plin centrul capitalei Kabul fiind de altfel, cel mai grav atentat din Kabul din ultimii 16 ani. Acesta a vizat cartierul diplomatic, făcând cel puțin 150 de morți, toți afgani, și 400 de răniți. Atentatul, care nu a fost revendicat, a făcut ca sute de oameni să iasă în stradă să protesteze față de insecuritatea din țară, cel puțin patru manifestanți fiind uciși de tiruri ale poliției.

Pe data de 2 iunie, trei kamikaze în timpul funeraliilor uneia dintre victimele protestelor de stradă. În atac și-au pierdut viața șapte oameni.

O mașină capcană a făcut joi 34 de morți și 60 de răniți la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sud. Atentatul, comis în fața unei sucursale a Kabul Bank, a avut ca țintă mulțimea de civili și de forțe de securitate care așteptau să-și primească salariile.

„A fost cea mai sângeroasă lună pentru afganii pioși și pentru toți cei care au ținut postul” Ramadanului, a confirmat pentru AFP generalul Abdul Wahid Taqat, analist politic. „Au omorât pe unde au putut, în moschei, pe străzi… pentru că ei cred că, cu cât ucid mai mulți oameni, cu atât mai mare le va fi recompensa”, a adăugat el, conform agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *