Skip to content
Politică

Peste 200 de oameni își vor pierde locurile de muncă, după închiderea unei fabrici

The Balance
" "

Închiderea unei fabrici va lăsa peste 200 de angajați fără loc de muncă, iar familiile altor 93 de fermieri, ce aveau contract cu fabrica, vor avea și ele dificultăți.

Este vorba despre fabrica de zahăr ”Diamant” de la Oradea, deținută de o companie germană. În trecut, aceiași investitori ar mai fi închise patru din cele șase fabrici din Ucraina și una din cele patru stăpânite în Germania. Motivul retragerii afacerii din România este acela că sfecla este mai scumpă pe teritoriul țării noastre decât în Polonia, după cum relatează Digi24.ro.

În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reuşit să demonstrăm că putem fi competitivi şi profitabili”, afirmă Janos Takacs, manager general Zahărul.

Această măsură pune în dificultate cultivatorii de sfeclă cu care compania germană avea contract, întrucât mulți au cheltuit zeci de mii de euro pentru cultura de sfeclă: Suntem unele unităţi care am cumpărat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahăr și care nu se mai pot folosi la altă cultură”, a spus Alexandru Lucaks, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Mai mult decât atât, cultivatorii de sfeclă au dorit chiar să se asocieze și să cumpere ei fabrica, însă negocierile au eșuat.

Până în 2020, cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, a mai declarat liderul Asociației de Cultivatori din Nord-Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *