Skip to content
Societate

Peste 200 de șoferi și vatmani STB au fost concediați, după greva din ianuarie

Inquam Photos / Octav Ganea

Directorul general al Societății de Transport București (STB) SA, Adrian Criț, spune că 222 de șoferi și de vatmani care au refuzat să iasă pe trasee, în timpul grevei ilegale din ianuarie, pleacă acasă, după ce au primit decizia de desfacere a contractului de muncă, potrivit wall-street.

„În urma cercetărilor disciplinare, 222 de șoferi și de vatmani au primit decizia de desfacere a contractului de muncă. De la primirea deciziei, aceștia pleacă efectiv, nu mai asigură serviciu pentru nicio altă perioadă suplimentară. STB SA va asigura fără probleme, în bune condiții, serviciul public și fără acești șoferi și vatmani. Deja am angajat în jur de 100 de șoferi și de vatmani, dintre cei care au depus CV-uri, în perioada grevei. Bazinul din care STB poate alege noi angajați este, în continuare, generos”, a precizat Adrian Criț, pentru Spotmedia.ro.

Acesta a mai menționat că – pe lângă cei 222 de șoferi și vatmani cărora li s-a desfăcut contractul de muncă – alți 490 au fost sancționați cu diminuarea salariului, cu un procent cuprins între 5 și 10%, pentru perioade de una până la 3 luni.

Cu o zi înainte de încetarea grevei generale organizată de angajații STB, directorul companiei, Adrian Criț a discutat despre noile recrutări de personal din cadrul companiei. Decizia de a face noi angajări vine pe fondul sancțiunilor penale pe care le-ar putea suferi o parte din salariații actuali care, conform Regulamentului intern al companiei și-ar putea pierde locurile de muncă pentru că nu s-au prezentat la serviciu.

Societatea de Transport București (STB) a publicat pe pagina oficială un anunț de angajare ce vizează recrutarea de personal nou. Este vorba despre poziția de conducător auto pe care compania are nevoie să o acopere, în urme grevei care a paralizat circulația călătorilor timp de cinci zile. Adrian Criț, directorul STB a anunțat că deja sunt peste 200 de cereri venite din partea românilor, pentru a se angaja pe un post de conducator auto STB. Compania nu a publicat numărul de posturi disponibile.

Angajări STB. Iată ce acte sunt necesare pentru meseria de conducător auto STB:

Cerere angajare conform anexă;

Act de identitate original şi copie;

Permis de conducere categoria D;

Certificat de pregătire profesională a conducătorului auto;

CV europass.

Ce criterii sunt luate în calcul, la angajările de la STB

Studii medii: minim 10 clase;

Experienţă în domeniul transportului de persoane dovedită cu documente: minimum 3 ani.

CV-urile însoţite de documentele prezentate se depun la adresa de email: [email protected] sau, la sediul Societăţii de Transport STB SA din Bd.Dinicu Golescu nr. 1, sector 1, Bucureşti, a mai transmis compania, în anunțul de angajare.

Ce salariu încasează un conducător auto STB

Un conducător auto al vehiculelor STB are un salariu de încadrare de 3.700 de lei. Venitul lunar al acestuia poate crește, odată cu orele suplimentare. Angajatul poate lucra, spre exemplu, 10-12 zile lucrătoare sau poate alege să vină la serviciu în zilele de weekendsau în timpul sărbătorilor legale.

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din București și inițiatorul acestei greve, a transmis în toamna anului 2021 valoarea netă a salariului încasat de un șofer sau vatman nu depășește, însă, 3.500 de lei, din cauza taxelor și impozitelor.

Un șofer care lucrează schimbul 1 ajunge la muncă la ora 4, ajungând direct la autobuzele din depouri pentru ca la ora 5 să poată pleca pe traseu. Acesta termină tura la ora 13:00, când ajunge următorul schimb. Programul se poate prelungi, de multe ori, iar șoferii și vatmanii ajung să conducă între 8 și 12 ore pe zi, potrivit informațiilor regăsite pe site-ul oficial al STB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *