Skip to content
Politică

Peste 3 miliarde de lei pentru noile nave de război ale României

smilitaryandarmspage.com

Statul român dorește să achiziționeze patru noi corvete multifuncționale, întrucat cele actuale sunt mult prea uzate. Costurile ar ajunge undeva la aproximativ 3,6 miliarde de lei pana in 2020, iar prima navă ar trebui să fie livrată în timp de 2,5 ani de la data semnării contractului.

Proiectul de hotărare de guvern este scos în dezbatere publică, în acest context, Ministerul Apărării Naționale (MApN) manifestăndu-și dorința de a achiziționa cele patru noi corvete multifuncționale direct de la cei care dețin șantierul naval din Galați, Damen Schelde Naval Shipbuilding BV.

Înainte de a lua decizia de a colabora cu șantierul din Galați, MApN susține că au mai fost consultate alte 13 proiecte de corvete, „din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane”, alegerea acestei colaborări implicand eliminarea diferitelor riscuri care ar putea să apară, potrivit hotnews.ro.

„Pentru Armata Romaniei este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania, in vederea eliminarii riscurilor care pot afecta indeplinirea programului strategic de inzestrare ,,Corveta multifunctionala” in termenele asumate si satisfacerii cerintelor de securitate a  aprovizionarii ale fortelor navale romane/statului roman”, precizează MApN.

Unul dintre cele mai importante avantaje pentru care se dorește această colaborare constă în reducerea timpului în care corvetele ”pot fi construite, dotate și furnizate forțelor navale romane, acest șantier naval din Romania fiind singurul care poate  realiza prima corvetă în maximum 2,5 ani, și totalul de 4 corvete în maximum 7 ani, asigurandu-se astfel capabilitatea de lupta „Corveta multifunctională” conform termenelor avute în vedere. Șantierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnicș, logisticș și organizatorică să realizeze construcția și dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru forțele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru forțele navale aparținand tărilor NATO și UE si alte cateva nave cu destinație militară pentru tări terțe. În Romania nu există un alt șantier naval care să posede capabilitatea industrială necesară care să facă față cerințelor impuse de realizarea unei corvete”, se explică în nota de fundamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *