Skip to content
Economie Societate

Peste 30.700 de persoane fizice autorizate și aproape 12.500 de întreprinderi familiale riscă radierea automată. Vezi aici lista

economica.net

Peste 30.700 de persoane fizice autorizate și aproape 12.500 de întreprinderi familiale riscă să fie radiate automat din 19 martie de către Oficiul Registrului Comerțului, dacă nu își modifică obiectul de activitate și nu își limitează numărul de angajați în următoarele două săptămâni, până la 17 ianuarie.

Obligațiile au fost introduse în urmă cu doi ani, cu un termen larg de conformare, dar zeci de mii de PFA și întreprinderi familiale nu au efectuat schimbarea, riscând acum radierea, anunță Profit.ro.

Persoanele fizice autorizate și întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, au un nou cadru care le obligă să se încadreze în maximum 5-10 clase de activități și să limiteze numărul de angajați la maximum 3-8 persoane.

Noile reguli au fost introduse în octombrie 2016 și au devenit valabile începând din 16 ianuarie 2017, firmele având un interval de 2 ani la dispoziție pentru conformare.

Din acest termen au mai rămas acum două săptămâni.

Astfel, din martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) va radia automat PFA-urile și întreprinderile individuale care nu s-au conformat noilor reguli.

Lista PFA și a întreprinderilor familiale care riscă radierea poate fi văzută AICI.

O persoană fizică autorizată va putea avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN.

Legislația actuală nu limitează astăzi clasele de activitate pentru PFA.

În același timp, PFA va putea desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de muncă.

Astăzi, o persoană fizică autorizată poate angaja terțe persoane cu contract individual de muncă fără a fi obligată să se limiteze la un anumit număr de angajați. Pentru întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, decizia este ca aceasta să poate avea în obiectul de activitate până la 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN și să poată angaja cel mult 8 salariați.

Dacă nu a fost autorizată anterior pentru una sau mai multe activități, PFA sau întreprinderea individuală va trebui să solicite autorizarea acesteia/acestora. În realizarea obligațiilor, PFA și întreprinderea individuală pot opta pentru modificarea formei de organizare.

Explicația autorităților pentru aceste modificări: Microîntreprinderile să nu își schimbe statutul după ce observă facilitățile de care beneficiază o astfel de întreprindere:

Întreprinderile individuale să nu dezavantajeze microîntreprinderile, să nu distorsioneze concurența în piață și să nu genereze tensiuni și disfuncționalități în mecanismul economic, stimulând migrarea juridică, economică și fiscală a microîntreprinderilor către statutul de întreprindere individuală”.

1 comentariu la “Peste 30.700 de persoane fizice autorizate și aproape 12.500 de întreprinderi familiale riscă radierea automată. Vezi aici lista

  1. Am auzit „la colţul străzii” despre această ştire şi m-am apucat de căutat. Stupoare – în loc de 2 coduri CAEN câte am, apar pe tabelul ONRC-ului cu 8 activităţi (???). Persoana care m-a înştiinţat a păţit la fel. Justificarea celor de la ONRC – s-au făcut nişte modificări şi… bla, bla bla. Şi datorită incompetenţei şi prostiei angajaţilor lor, noi ne pierdem timpul şi nervii pe la ghişeele lor, să reparăm tâmpeniile lor. Am anunţat şi eu pe alţii pe care îi cunosc şi săptămâna viitoare mer să-mi rezolv situaţia.
    P.S. Am văzut că unele PFA au câte 22, 28 şi chiar 30 de coduri CAEN. Mă îndoiesc…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *