Skip to content
Sănătate

Peste 30% dintre români sunt obezi și doar 4% consideră că au o problemă de sănătate: ”Obezitatea este slab reprezentată în mintea românilor ca afecțiune”

facebook

Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității (CNCO), formată din specialiști, societate civilă și autorități, a fost lansată oficial la Palatul Parlamentului, sub patronajul Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.

CNCO atrage atenția că obezitatea este o boală cronică și trebuie tratată ca atare, obiectivul fiind creșterea gradului de conștientizare asupra complicațiilor severe și costurilor ridicate pentru sistemul de sănătate, scrie 360medical.ro. De asemenea, CNCO vrea să promoveze un set de politici publice în domeniul managementului obezității și prevenirii complicațiilor asociate.

”Epidemia” de obezitate face ravagii în Europa

Evoluția obezității a fost una de creștere accelerată la nivel mondial. În 2022, OMS a raportat următoarele date:
800 milioane persoane trăiesc cu obezitate; obezitatea la copii se estimează că va crește cu 60% până în 2030, când numărul copiilor cu obezitate va atinge 250 milioane; costurile cu consecințele medicale ale obezității vor atinge 1 trilion dolari până în 2025.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent un raport în care avertizează că o  ”epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora.

Situația e la fel de îngrijorătoare și în România: 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane), 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.

România va avea 490.000 de copii cu obezitate până în 2030

Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030 (de la 8,3% în 2016 până la 20,1% în 2030). Scorul de risc al României în privința obezității: urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezității până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin.

Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție deformată pe care românii o au asupra acesteia – doar 4% dintre românii din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia.

”Nu doar incidența obezității în România ne îngrijorează, ci și felul în care oamenii se raportează la ea. Cel mai recent studiu de percepție privind obezitatea arată o dată în plus că ne confruntăm cu o situație critică, care reclamă acțiune imediată: obezitatea este slab reprezentată în mintea românilor ca afecțiune sau boală care poate afecta grav starea de sănătate, fiind spontan menționată de doar 4% dintre românii din mediul urban participanți la studiu”, a declarat Prof. univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

“Este momentul să recunoaștem obezitatea ca problemă importantă de sănătate publică”

În acest context, Prof. univ. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a lansat un apel deschis la acțiune pentru toți factorii interesați pentru a se alătura Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității:“Este momentul să recunoaștem obezitatea ca problemă importantă de sănătate publică și să instituim politici adecvate pentru prevenția, tratamentul și managementul integrat al obezității, similar altor boli cronice, punând accentul și pe responsabilitatea sistemică”.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *