Skip to content
Internațional

Peste 34 de milioane de americani au votat deja, cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor prezidenţiale

twitter

Peste 34 de milioane de americani au votat deja, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, potrivit datelor publicate marţi de US Election Project, transmite CNBC.

Voturile prin poştă şi în persoană au atins nivelul de 24,5% din cele 136 de milioane de voturi expprimate în alegerile prezidenţiale din 2016. La data de 23 octombrie 2016, doar 5,9 milioane de americani votaseră anticipat.

În timp ce democraţii au dominat votul prin poştă, republicanii încep să recupereze teren la votul anticipat în persoană.

Dintre cele 13,7 milioane de voturi prin poştă urmărite de U.S. Elections Project, democraţii înregistraţi repezintă 54,4%, republicanii 23,6%, iar persoanele neafiliate 21,5%.

În privinţa voturilor în persoană, marja este mai strânsă. Democraţii înregistraţi reprezintă 43,3% din voturile depuse în persoană, republicanii 35,4%, iar alegătorii neafiliaţi 20,8%.

În condiţiile în care Donald Trump a criticat, fără dovezi, votul prin poştă, ca fiind expus fraudelor, nu este surprinzător că republicanii preferă să voteze în persoană.

În Texas, votul anticipat în persoană a început în urmă cu o săptămâni şi a ajuns deja la nivelul de 51,4% din totalul prezenţei la vot din 2016.

În Carolina de Nord, aproximativ un sfert dintre alegătorii înregistraţi au votat deja.

Votul anticipat în persoană din Florida a început luni dimineaţă, iar lumea a stat la cozi lungi, chiar dacă vremea a fost furtunoasă. Marţi dimineaţă, statul a raportat un record de 366.436 de voturi exprimate deja, informează news.ro.

În Wisconsin, alegerile în persoană au început marţi. În 2016, Trump a câştigat la limită în acest stat, punând capăt dominaţiei candidaţilor democraţi din ultimele şapte alegeri.

În timp ce Biden şi-a păstrat un avans semnificativ în faţa preşedintelui Trump la nivel naţional, avantajul său este mai strâns în statele cheie. În ultimele săptămâni există încă oportunităţi şi incertitudini pentru ambii candidaţi, inclusiv dezbaterea prezidenţială de joi, posibile evoluţii în căutarea unui vaccin pentru Covid-19 şi alte surprize.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *