Peste 4.000 de oameni au luat parte la Târgul de tradiții și produse tradiționale Arbore

Echipa GAL Sucevița-Putna a organizat exemplar cea de-a VII-a ediție a Târgului de tradiții și produse tradiționale, în parteneriat cu administrația locală a comunei Arbore, evenimentul adunând marți după-amiază, peste 4.000 de oameni, în centrul comunei.

„Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii Sucevița-Putna, organizat de ASOCIATIA GAL Sucevița – Putna în parteneriat cu primăria și consiliul local Arbore, în cadrul proiectului «Strategia de Dezvoltare Locală GAL Sucevița- Putna». Evenimentul a avut ca scop animarea și promovarea Microregiunii Sucevița-Putna. Asociația GAL Sucevița Putna face obiectul unui proiect finanțat prin programul FEADR, axa LEADER și reprezintă interfața între actorii locali și structurile de implementare a proiectelor cu finanțare europeană. Programul LEADER reprezintă o abordare care oferă noi oportunități de dezvoltare rurală punând bazele identifică5rii nevoilor locale, valorificării resurselor locale, întăririi capacității de dezvoltare și implementării strategiilor locale de dezvoltare în vederea conservării patrimoniului rural și cultural, dezvoltării mediului economic și îmbunătățirea infrastructurii”, au explicat reprezentanții GAL Sucevița-Putna.

Sute de copii îmbrăcați în costume populare au fost dovada vie că acest GAL își face treaba și o face la superlativ, pentru că tânăra generație duce mai departe tradițiile, folclorul bucovinean iar costumele populare sunt purtate cu mândrie de la cele mai fragede vârste.

Doina Iacoban, subsecretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost prezentă la Arbore și a anunțat că investițiile vor continua în această zonă, fiind multe proiecte care urmăresc să pună în valoare arhitectura veche.

„Bucuria de a reîntâlni comuna Arbore într-o zi atât de festivă și invitația pe care am primit-o de a fi alături de domnul primar și de la echipa GAL Sucevița-Putna m-au adus în fața dumneavoastră ca să vă vorbesc despre ceea ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene realizează pentru comunitățile rurale dar în mod deosebit pentru comuna Arbore și astăzi vorbim despre cea mai amplă restaurare a Mănăstirii Arbore, un proiect foarte amplu, de 2.750.000 de euro și nu doar atât ci și încadrarea acestui proiect în proiectul amplu «România atractivă», proiect de promovare, care va scoate la lumină toate bijuteriile arhitecturale din perioada mușatină.

Despre Gal Sucevița-Putna nu pot să spun decât că este prezent de fiecare dată în condeiul meu și mă gândesc la ceea ce pot să fac pentru această organizație și vreau să îi felicit pe domnii primari pentru toată munca pe care au depus-o și echipa GAL Sucevița-Putna pentru înființarea Organizației de management a destinației turistice. Sperăm ca acest proiect să fie unul la fel de amplu și de viabil așa cum a fost GAL Sucevița- Putna pentru că s-a născut dintr-un parteneriat iar după zece ani suntem în comuna Arbore la acest Târg de tradiții și produse tradiționale.

Este un moment de mare bucurie să vedem de-a dreapta noastră fiecare dintre comunități cu produse tradiționale, cu costume, ceea ce înseamnă că revigorarea spațiului rural ține de noi toți și dacă vedem aceste rezultate, aceasta ne îndeamnă să mergem înainte. Vreau să vă felicit pe dumneavoastră, comunitatea din localitatea Arbore și în mod special pe domnul primar, care este neobosit în ceea ce înseamnă managementul de proiect.

Vă doresc din toată inima să fiți sănătoși, să puteți să vă bucurați de această zi minunată . Aveți lângă dumneavoastră o sumedenie de copii și asta ne îndeamnă să fim de fiecare dată vrednici, să fim lucrători și să ne gândim la viitorul lor”, a declarat Doina Iacoban, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Omul care a fost sufletul acestui eveniment, s-a implicat încă de acum zece ani în păstrarea și promovarea tradițiilor, din această zonă binecuvântată de Dumnezeu și a încurajat sute de copii să urce pe scenă, îmbrăcați în straie populare și să cânte melodiile învățate de la bunici. Cu toate acestea, Ioan Iacoban, președintele GAL Sucevița-Putna, a menționat cu o modestie extraordinară că își face doar treaba.

„Vă spun bună ziua tuturor care participați astăzi la cea de-a VII-a ediție a Târgului de tradiții și produse tradiționale organizat de GAL Sucevița-Putna în parteneriat cu comuna Arbore. GAL Sucevița-Putna are în componența sa 80 de parteneri, publici și privați. Avem 15 UAT-uri, un oraș, Consiliul Județean și restul sunt parteneri privați. Mănăstirea Humorului, Cacica, Poieni Solca, Arbore, orașul Solca, Iaslovăț, Burla, Volovăț, Marginea, Sucevița, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Putna, Straja, Brodina și Ulma, aceste localități fac parte din GAL Sucevița-Putna. Organizația noastră caută prin toate mijloacele de a depune proiecte, de a sprijini comunitatea, atât cea locală cât și cea privată. La momentul actual avem în desfășurare un program de depuneri de proiecte pentru UAT-uri în valoare de aproximativ 30.000 de euro de fiecare primărie. Este o bonificație pe care am primit-o pentru buna întocmire a strategiei. Promovăm tradiții, promovăm copilașii noștri, promovăm costume, produsele din teritoriul GAL-ului nostru. Vă mulțumim că sunteți alături de noi și sper să vă bucurați de această zi frumoasă”, a transmis președintele GAL Sucevița-Putna, Ioan Iacoban.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a menționat că mediul de afaceri trebuie încurajat mai mult deoarece comuna Arbore este încărcată de istorie iar investițiile făcute în ultimii ani ar putea aduce și mai mulți turiști în zonă.

„Suntem la Arbore, la o sărbătoare frumoasă, dar am venit pentru că, acest grup de acțiune locală Sucevița Putna, care cuprinde 16 localități, orașul Solca și mai multe comune din această parte a județului, sărbătoresc și își pun în valoare produsele tradiționale, straiul popular. Și Arbore și Sucevița și Putna sunt încărcate de istorie. Merită să promovăm turismul mai mult aici. Oamenii sunt harnici, primarii au făcut investiții, arată civilizate aceste localități, dar e nevoie să dezvoltăm și evenimente, și mai multe pensiuni turistice în zonă. Cred că trebuie mai mult încurajat mediul privat. Noi, administrația publică, ne străduim să venim aici cu gazul metan, apă canal. Mai sunt puține drumuri de modernizat și rețeaua de drumuri arată bine. Merită să avem și mai multe pensiuni turistice, pentru turismul rural. De asemenea, tot aici s-a înființat un grup de promovare 6a turismului. Eu cred că zona Rădăuțului merită mai mult promovată, pentru că are aceste mănăstiri renumite, dar are sate tradiționale cu port tradițional, gastronomie excepțională și mă încăpățânez să le cer să promoveze Nunta în Bucovina. Deja în zona de munte la Ciocănești am avut nunți din București, la Putna am avut, și aș vrea și aici să aud că tineri de la orașe vin să-și facă nuntă tradițională în aceste sate frumoase din Bucovina. Sunt alături de ei și eu, și tot Consiliul Județean, și voi fi totdeauna pentru promovarea Bucovinei mele dragi”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Gazda evenimentului a fost primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc, caare a salutat prezența reprezentanților GAL Sucevița Putna la Arbore și cărora le-a mulțumit pentru tot sprijinul în ducerea mai departe a tradițiilor populare.

„Se spune că, fără tradiție, nu există cultură, niciun om simplu, niciun geniu, nu poate crea nimic. De aceea suntem astăzi aici, deoarece avem o datorie moștenită, de a duce tradiția mai departe, prin cântec, joc și voie bună. Pe scenă vor urca artiști deosebiți, alături de dumneavoastră se află, în premieră, GAL Sucevița-Putna, o asociație condusă cu dăruire de domnul Iacoban Ioan. Această asociație are ca scop promovarea și dezvoltarea comunității. Salut prezența clasei politice, fără de care un primar nu își poate duce la îndeplinire demersul necesar dezvoltării comunității noastre”, a declarat Dan Tiperciuc, primarul comunei Arbore.

Senatorul Ioan Stan a fost prezent la acest eveniment extraordinar care a avut loc la Arbore, la invitația edilului comunei.

„Astăzi suntem în localitatea Arbore, localitate plină de istorie. Avem multe fapte petrecute, dacă luăm istoria din Arbore și mulți alți înaintași ai dumneavoastră. Dar să știți că și astăzi, aici, primarul dumneavoastră, în ceea ce face, scrie istorie. Noi suntem împreună cu dumnealui, avem la cunoștință toate realizările, dar să știți că mereu ne laudă pe noi. Realizările, efortul cel mare l-a făcut domnul primar. Suntem și vom fi alături de primar. Dumneavoastră vă urez sănătate, să vă dea Dumnezeu toate cele bune, și distracție cât mai plăcută astăzi”, a transmis senatorul PSD de Suceava Ioan Stan.

Deputatul Mirela Adomnicăi a felicitat activitatea GAL-ului Sucevița-Putna, considerând acest GAL unul dintre cele mai active din județ.

„Felicit GAL Sucevița Putna pentru tot ceea ce face. Este unul dintre cele mai harnice și cu cele mai multe realizări GAL-uri din județul Suceava. Să fie acest parteneriat benefic și pentru oamenii din comuna Arbore, pentru că sunt surse de finanțare care pot fi accesate prin această asociație și oamenii din comuna Arbore merită. Vă doresc zi frumoasă. Sănătate multă, să ne revedem cu bine și la evenimentele frumoase, și atunci când e nevoie de ajutor în comună. Doamne-ajută! Mulțumesc!”, a declarat deputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi.

Deputatul George Șoldan i-a transmis primarului comunei Arbore, Dan Tiperciuc, că este alături de el și îl va susține și în proiectele viitoare.

„Bună ziua, în primul rând vă salut cu mult respect, că de câte ori vin acasă, aici la Arbore, fiindcă mă consider acasă, vin cu bucurie și mulțumesc mult de invitație. Nu trebuie să vorbim noi, politicienii prea mult, pentru că oamenii vă apreciază și asta am văzut-o la vot. Oamenii au avut încredere într-un tânăr care a demonstrat de-a lungul timpului că merită să fie  primar și a făcut lucruri frumoase pentru comuna voastră. Lucruri concrete realizabile fiindcă noi politicienii de obicei venim și ne lăudăm cu realizările primarilor. Noi astăzi am venit să spunem că îl susținem pe Dan în continuare, suntem alături de el, dar mare parte lucrurilor și le face singur fiindcă e un om gospodar și merită toată încrederea dumneavoastră. Mulțumesc mult și o zi frumoasă la toți!”, a urat deputatul PSD de Suceava George Șoldan.

Pe scena amplasată în centrul comunei Arbore au urcat marți, 29 august, ansamblurile „Luca Arbore” din Arbore, „Țănțăroiul” din Iaslovăț, „Stejărelul” din Cajvana, „Tomșa Vodă” din Solca, „Frătăuceanca” din Frătăuți, „Brădet” din Horodnic de Jos, „Mănăstireanca” din Mănăstirea Humorului, „Fiii Putnei” din Putna și „Obcina Poienului” din Poieni Solca. În fața publicului de la Arbore, au dansat și membrii formației de dansuri bărbătești „Trilișești” din Iaslovăț, alături de membrii Ansamblului „Arcanul” al USV Suceava. Invitați speciali la acest eveniment care promovează tradițiile populare au fost Ansamblul Folcloric de tineret „Egreta” din Isaccea, Tulcea și Grupul vocal feminin „Dunăreanca” din Isaccea, Tulcea.

Participanții la acest eveniment au degustat produsele tradiționale aduse de reprezentanții GAL Sucevița Putna, în timp ce pe scenă au urcat artiști consacrați precum Cătălin Brăteanu, Dănuț Onioiu, Mihai Hrincescu, cântând și încântând publicul, deopotrivă.

Costumele populare viu colorate, bucatele alese și folclorul străbun au făcut din cea ce-a VII-a ediție a Târgului de tradiții și produse tradiționale un real succes.

Citește mai mult pe glasulsucevei.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: