Skip to content
Coronavirus

Peste 400.000 de decese în lume provocate de coronavirus

" "

Pandemia de coronavirus a depăşit duminică pragul de 400.000 de decese în lume, continuând să se răspândească rapid în ţări din America latină, scrie AFP.

Duminică, în timpul rugăciunii Angelus în faţa a sute de credincioşi din Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc, născut la Buenos Aires, s-a arătat îngrijorat de criza de pe continentul său de origine.

" "
" "

Din nefericire (…) în America latină, virusul continuă să facă numeroase victime„, a deplâns el, exprimându-şi compasiunea pentru „aceste populaţii, pentru bolnavi şi familiile lor, şi pentru toţi cei care îi îngrijesc”.

Răspândirea virusului s-a accelerat în America latină: în Peru, a doua cea mai afectată ţară de pe continent după Brazilia, sistemul sanitar este pe punctul de a se prăbuşi, în special din cauza lipsei de oxigen. Acest lucru nu a împiedicat autorităţile să anunţe redeschiderea sitului incaş Machu Pichu la 1 iulie.

Chile a revizuit bilanţul deceselor, anunţând duminică 653 de decese care au fost înregistrate în martie şi aprilie. Totalul morţilor este de 2.290. Statul a înregistrat recorduri în ultimele 24 de ore, cu 96 de decese şi 6.405 de contaminări, scrie news.ro.

În Statele Unite, unde noul coronavirus a făcut cele mai multe decese, 691 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, faţă de 3.000 de morţi pe zi în vârful crizei. Numărul total al deceselor este de 110.482 şi 1.938.842 de cazuri raportate.

În Brazilia, a treia ţară cu cei mai mulţi morţi din lume, 35.000, după Statele Unite şi Regatul Unit, guvernatorul din Rio de Janeiro a anunţat relaxarea măsurilor începând de sâmbătă.

Ridicarea restricţiilor a continuat sâmbătă şi în Franţa, unde epidemia este „controlată”, potrivit autorităţilor sanitare. Treisprezece morţi au fost înregistraţi în spitalele franceze, cel mai mic număr de la mijlocul lui martie.

Polonia a înregistrat în timpul weekend-ului o creştere a numărului de cazuri de coronanavirus în special legate de o mină de carbon din sudul ţării, a indicat duminică Ministerul Sănătăţii. Au fost înregistrate 1.151 de noi cazuri de Covid-19, dintre care 576 sâmbătă şi 575 duminică.

În Spania, meciurile din La Liga vor fi reluate miercuri, după trei luni de întrerupere. Un minut de reculegere va fi ţinut înaintea fiecărui meci în memoria victimelor coronavirusului, au anunţat autorităţile. Spania a înregistrat 27.000 de decese, potrivit ultimelor cifre.

Guvernul din Regatul Unit a anunţat duminică că lăcaşele de cult vor fi redeschise din 15 iunie, dar doar pentru „rugăciuni individuale”, precum şi afacerile neesenţiale. Totalul deceselor este de 40.542, a doua ţară din lume cu cel mai grav bilanţ, după Statele Unite.

La 15 iunie, Grecia prevede redeschiderea aeroporturilor din Atena şi Salonic, cu scopul de a relansa turismul, esenţial în această ţară europeană săracă în resurse şi puţin industrializată. Pentru moment, autorităţile au decis să prelungească izolarea impusă în taberele de migranţi suprapoluate până la 21 iunie.

Israelul a raportat 290 de decese. Guvernul a anunţat duminică punerea în funcţiune a primei linii de producţie care va permite fabricarea a două milioane de măşti pe lună.

În Canada, principalul responsabil de sănătatea publică s-a arătat îngrijorat de consecinţele pandemiei asupra sănătăţii mentale a cetăţenilor. „Sunt îngrijorată pentru sănătatea mentală a canadienilor”, a subliniat Dr Theresa Tam, evocând rezultatele unui studiu potrivit căruia cel mai mare număr de canadieni consumă mai mult alcool, mâncare proastă sau dulciuri de la începutul pandemiei”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *