Skip to content
Alba Societate

Dăncilă, Dragnea, Tăriceanu şi alţi politicieni, invitaţi de Iohannis la întâlnirea cu Papa Francisc de la Cotroceni

Premierul, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai cultelor au fost invitaţi la întâlnirea cu Papa Francisc care va avea loc pe 31 mai la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o întâlnire informală cu presa, că au fost invitaţi toţi cei aflaţi pe lista de protocol.

Papa Francisc va efectua în perioada 31 mai – 2 iunie o vizită apostolică în România.

Şeful statului îl va întâmpina, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, pe Papa Francisc, pe 31 mai, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Ulterior, Suveranul Pontif se va deplasa cu un papamobil, produs de Dacia, către Palatul Cotroceni, unde va fi primit în cadrul unei ceremonii oficiale pe Platoul Marinescu şi se va trece în revistă garda de onoare. După acest moment, preşedintele Iohannis şi Papa Francisc vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de întâlnirea cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic. Şeful statului va susţine o alocuţiune, iar Suveranul Pontif un discurs.

În aceeaşi zi, Papa va avea o întâlnire cu Patriarhul BOR, Daniel, la Palatul Patriarhiei. În continuare, înaltul ierarh se va întâlni cu Sinodul Permanent al BOR.

Suveranul Pontif va merge şi la Catedrala Naţională, unde se vor prezenta alocuţiuni şi se vor interpreta cântări pascale, după ce se va spune rugăciunea „Tatăl Nostru”. Apoi, Papa va participa la Sfânta Liturghie, la Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”, unde va rosti predica.

Pe 1 iunie, Papa Francisc va merge la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iaşi şi va participa la o întâlnire cu tineri şi familii la Palatul Culturii din Iaşi, unde va susţine un discurs, conform agerpres.ro.

Pe 2 iunie, Suveranul Pontif va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici la Câmpia Libertăţii din Blaj şi va avea o întâlnire cu comunitatea romă din localitate.

Vizita în România a Papei Francisc se va încheia pe 2 iunie cu ceremonia plecării oficiale de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a soţiei sale.

Iohannis a precizat, în cadrul întâlnirii informale cu presa, că va participa la câte un „eveniment de la ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici”, indicând Catedrala Mântuirii Neamului şi Blaj. El a spus că îşi doreşte ca vizita Papei Francisc să fie una care „ne uneşte şi ne aduce împreună”.

Preşedintele a precizat că Papa Francisc va primi drept cadou produse, obiecte care reflectă toate regiunile istorice ale României.

Peste 50.000 de pelerini sunt aşteptaţi la Blaj pentru a-l vedea pe Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii, în 2 iunie, anunţă autorităţile locale, care spun că pregătirile au intrat în linie dreaptă. În mai multe zone ale oraşului vor fi instituite restricţii de circulaţie şi va fi interzis consumul de băuturi alcoolice.

Administraţia locală a municipiului Blaj anunţă că pregătirile pentru vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc din 2 iunie au intrat în linie dreaptă, fiind în grafic. Municipalitatea Blajului împreună cu Biserica Greco-Catolică şi instituţiile abilitate ale statului român depun toate eforturile pentru ca organizarea acestui eveniment istoric de la Blaj să se desfăşoare în cele mai bune condiţii„, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Primăria Blaj.

La Blaj sunt aşteptaţi, în 2 iunie, peste 50.000 de pelerini care doresc să-l întâmpine pe Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii.

Ca urmare, vor fi restricţii de circulaţie în zona centrală a Blajului şi pe traseul vizitei Papei Francisc, începând din 1 iunie, ora 19.00, şi până în 2 iunie, la ora 18.00.

În ziua vizitei, zona centrală a Blajului va fi pietonală, iar circulaţia spre Câmpia Libertăţii şi spre Piaţa 1848 se va face pe jos. Totodată, va fi restricţionat accesul auto pe străzile Clujului, Morii, Iazului, Parcului, Iuliu Maniu, Eroilor, Avram Iancu, Popa Şapcă, Republicii, Nicolae Bălcescu, Tudor Vladimirescu – pană la bariera cu calea ferată – magistrala 300, Aurel Vlaicu – parţial de la intersecţia cu strada Iuliu Maniu până la bariera cu calea ferată – magistrala 300, Ioan Lemeny, Câmpul Libertăţii, Andrei Şaguna, Piaţa 1848, Astra, Timotei Cipariu, Mitropolit Vancea, inclusiv accesul pe Podul Veza şi Petru Pavel Aron.

De asemenea, circulaţia maşinilor cu masa mai mare de 3,5 tone va fi interzisă, cu excepţia celor care aprovizionează zona de alimentaţie publică din Parcul „Avram Iancu” şi/sau a maşinilor implicate în organizarea evenimentului. Aprovizionarea punctelor de alimentaţie publică din Parcul „Avram Iancu” se va face până la ora 9.00, în 2 iunie.

Blajul va putea fi tranzitat cu maşina dintr-o parte în cealaltă pe traseele care vor fi clar stabilite de către Poliţia Română, care va asigura dirijarea şi fluidizarea circulaţiei. Cetăţenii Blajului sunt rugaţi să asigure parcarea maşinilor personale în garaj sau în curţi astfel încât străzile din municipiul Blaj să fie libere pentru a asigura parcarea maşinilor care transportă pelerinii la Blaj„, se arată în comunicat.

La intrările în municipiul Blaj se vor amenaja parcări speciale pentru pelerinii care vor sosi din toată ţara. Astfel, pe direcţia Târgu Mureş, pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Simion Bărnuţiu – drumul de acces spre rampa de transfer/punctul de colectare deşeuri. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Târgu Mureş au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj, zona cartier Hula. Din direcţia Sibiu, pentru autocare se organizează locuri de  parcare în Blaj, pe strada Gheorghe Bariţiu – zona industrială I.A.M.U., în timp ce pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Sibiu au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierele Mănărade, Veza, Ciufud, şi Tiur. Din direcţia Alba Iulia, pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Clujului – zona teren viran /păşune staţie carburant Lukoil, iar pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Alba Iulia au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierul Petrisat, zona industriala Bosch.

Conform sursei citate, poliţiştii şi voluntarii îi vor ghida pe pelerini spre locurile de parcare, spre Câmpia Libertăţii şi zona centrală a Blajului.

Totodată, din 1 iunie de la ora 16.00 şi până în 2 iunie, la ora 18.00, se instituie restricţie de parcare pentru toate autovehiculele în Blaj de la strada Eroilor, nr. 22 –  de la fosta Grădiniţă „Lumea copiilor” şi până la Piaţa Mică – zona strada Gării, strada Fochiştilor, Ceferiştilor, Locomotivei, Fabricii de la intersecţia cu calea ferată până la intersecţia cu strada Vasile Suciu, Vasile Suciu, Tudor Vladimirescu – variantă până la bariera cu calea ferată – magistrala 300, Avram Iancu.

Primăria precizează că va fi interzis, ca măsură de siguranţă, consumul băuturilor alcoolice, în condiţiile legii, în zona centrală a municipiului Blaj şi pe toate locaţiile vizate de vizita Papei Francisc, iar pentru a asigura accesul în zona Câmpiei Libertăţii, în 2 iunie nu se va organiza piaţa tradiţională de duminică, scrie News.ro.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România.

Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Vizita a fost pusă sub motto-ul „Să mergem împreună!” şi va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *