Peste 50.000 de persoane, instruite de STS. Cu cât este plătit un operator la alegerile din 9 iunie

Foto PS News

Din cele peste 50.000 de persoane instruite pentru secţiile de votare din ţară, 22.800 sunt operatori de calculator. Ei au fost pregătiți de specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). O acțiune organizată de STS, la care a fost prezentă presa, a avut loc joi, 30.05 a.c. la Arena Națională. Astfel, operatorii de calculator din Sectorul 6, București, au primit instructaj despre modul de funcționare al sistemului de monitorizare al prezenței la vot (SIMPV).

Coordonator al Centrului de Preluare a Apelurilor din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), colonelul Laurenţiu Ilinca, a oferit primele informații despre sistemul informatic utilizat pentru alegerile din 9 iunie.

Laurentiu Ilinca STS
Foto PS News Laurenţiu Ilinca STS

“Am început cu aproximativ două luni în următor. Procesul de pregătire al procesului electoral, în prezent, se desfășoară în parallel. Deci, în această locație noi instruim operatorii de calculator desemnați în secțiile de votare din Sectorul 6.

Începând de sâmbăta trecută am distribuit județul Ilfov și toate sectoarele municipiului București adică 12.345, iar în parallel, se desfășoară, prin sistem de videoconferință, instruirea operatorilor de calculator din străinătate.

Diseară (n.r. 30 mai a.c.) de la ora 17:00 are loc instruirea președințiilor secțiilor de votare. Totodată, astăzi, la ora 11:00, a avut loc instruirea informaticienilor care vor fi în Biroul Electoral de circumscripție locală”.

Cum sunt aleși operatorii

“Operatorii de calculator sunt testați și evaluați de Servicii de Telecomunicațîi Speciale. Are loc o primă evaluare a lor, după care ei intră în corpul operatorilor de calculator, urmând că la fiecare proces electoral, Autoritatea Electorală Permanentă să-i desemneze în secția de votare.

În secția de votare nu există niciun angajat al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Da, noi suntem în centru de preluare al apelurilor și în centru de suport tehnic. Este obligatoriu să le se asigure și operatorilor de calculator drept de vot”.

Pe 3 și 5 iunie vor avea loc alte două simulări

“Oamenii au preluat echipamentele de la noi, iau parte la un proces de training specific acestui proces electoral, care durează cam 3h. Noi stăm aici până ne-am asigurat că toți operatorii de calculator au înțeles tot ceea ce au de făcut în secția de votare. După care, în zilele de 3 și 5 iunie vor avea loc două simulări în care noi vom fi în centrul de preluare al apelurilor. Ei trebuie să meargă în secția de votare sau de acasă să testăm efectiv cum funcționează în parametri tot sistemul de comunicații”.

Foto PS News

Dacă rămânem fără conexiune la internet

“Avem un sistem de backup. Noi așa gândim. STS are backup la orice și președintele secției de votare are un telefon pus la dispoziție de Serviciu Telecomunicațîi Speciale, iar în cazul în care nu funcționează conexiunea la internet, președintele poate să verifice în timp real sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot pentru ambele procese electorale.

Sistemul îi furnizează același tip de mesaj dacă are drept sau nu are drept de vot, alegătorul respectiv da. Operatorul de calculator este instruit să sune în centrul de preluare a apelurilor. Noi vom încerca să restabilim conexiunea la internet, telefonic. Dacă nu reușim în cel mai scurt timp emitem centru de intervenție care este obligat să ajungă în maxim 30min. Vom înlocui echipa”, a explicatL aurenţiu Ilinca.

Cum se desfășoară procesul

foto PS News

“Tableta este pornită pentru înregistrarea procesului de desigilare…uneori desigilare al ștampilelor și procesul de numărare al voturilor. Așa este prevăzut de legislația în vigoare. Operatorul de calculator este obligat să supravegheze acest proces prin intermediul tabletei, să se asigure că funcționează înregistrarea video, după care președintele și membrii biroului electoral al secției de votare își centralizează pe o ciornă datele cu voturile. Vin, apoi, la operatorul de calculator și operatorul de calculator introduce efectiv și verifică corelațiile pentru acele procese verbale. După ce toate datele, valorile, sunt corecte, operatorul de calculator printr-o altă funcție generează procesul verbal.

Președintele vine cu procesul verbal tipizat, copiază datele din tabletă care știm sigur că sunt datele corecte și apoi fotografiază procesele verbale semnate transmite în system. Le poate vizualiza oricine, pe internet”.

Serviciul de Telecomunicațîi Speciale a creat un formular web prin care toate persoanele din diaspora să pot să se înscrie pentru a deveni membru operator de calculator. Noi desfășurăm activități de instruire prin videoconferință . Calculăm, inclusiv în funcție de fusul orar astfel încât să poată intră și cei din Statele Unite, și cei din Australia, să fie o oră normală de instruire. Și am instruit până acum aproape 6600 de persoane și încă mai instruim, toată săptămâna aceasta”, a conchis, Ilinca.

Câți bani primește un operator calculator pentru sesiunea alegerilor din 9 iunie

 “Suma pe care operatorii o vor încasa este prevăzută în Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 21/2024. Vorbim de o sumă de 330 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile de activitate. Per total va fi undeva în jurul sumei de 1.500 lei net.

Programul de activitate include și sesiunea de instruire de astăzi, cât și prezența la secțiile de votare pentru un test înainte de ziua votării. În ziua votării sunt obligați să fie prezenți începând cu ora 06:00 la secțiile de votare, până la încheierea operațiunilor aferente procesului de votare, adică până la predarea procesului-verbal la biroul de circumscripție corespunzător”, a declarat Marian Muhuleţ, director AEP.

Specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au instruit până acum, din punct de vedere tehnic, 22.800 de operatori de calculator pentru secţiile de votare din ţară, care vor utiliza tabletele şi aplicaţiile informatice puse la dispoziţie de STS.

Totodată, au fost instruiţi 19.000 de preşedinţi ai secţiilor de votare din ţară, 6.600 de preşedinţi şi membri-operatori de calculator ai secţiilor de votare din diaspora şi 4.300 de informaticieni desemnaţi de Primării pentru birourile electorale de circumscripţie locală, a informat, joi, colonel Laurenţiu Ilinca, coordonatorul activităţilor de instruire pentru procesele electorale din cadrul STS.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: