Skip to content
Economic Știri

Peste 50.000 de români au cumpărat anul trecut titluri de stat. Cu cât au finanțat găurile guvernării

Bucuresti Tv

Ministerul Finanțelor a împrumutat în februarie direct de la populație, prin programul Tezaur, 694,4 milioane de lei.

Peste 11.000 de români au cumpărat titluri de stat destinate exclusiv populației, cu maturități de 2, 3 și 5 ani.

Aceste titluri de stat au dobânda mai ridicată decât cea oferită de bănci deponenților, iar veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozitate, arată Profit.ro.

Ministerul Finanțelor vrea să împrumute cât mai mult direct de la populație, pentru a-și diversifica sursele de finanțare.

Recent, ministerul a rectificat o deficiență a acestui program pentru a da oamenilor care cumpără titluri posibilitatea să le răscumpere anticipat.

De asemenea, Finanțele pregătesc un proiect pentru a vinde titluri de stat populației și prin bănci.

Titlurile de stat vândute în februarie au fost achiziționate atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, cât și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, situația subscrierii fiind următoarea:

Emisiunea cu maturitate de 2 ani prin trezorerii: 256,78 milioane lei (număr de investitori 5.503); prin Poșta Română: 31,08 milioane lei (număr de investitori 1.007).

Emisiunea cu maturitate de 3 ani prin trezorerii: 115,99 milioane lei (număr de investitori 1.975); prin Poșta Română: 11,98 milioane lei (număr de investitori 416).

Emisiunea cu maturitate de 5 ani prin trezorerii: 262,75 milioane lei (număr de investitori 1.964); prin Poșta Română: 15,82 milioane lei (număr de investitori 389).

Le mulțumim celor peste 11.000 români care au avut încredere în Guvernul României și au investit în medie cca. 12.700 de euro (60.460 de lei) în titluri de stat. Fiecare dintre ei va beneficia de cele mai bune dobânzi de pe piață de 4%, 4,5%, respectiv 5% cât și de venituri neimpozabile. Vom continua să îndeplinim toate promisiunile din Programul de Guvernare și vom depune toate eforturile pentru a le asigura românilor un nivel de trai de comparabil cu standardele europene” a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Emisiunea cu maturitate de 2 ani are o dobândă anuală de 4%, emisiunea cu o maturitate de 3 ani are o dobândă anuală de 4,5%, iar emisiunea cu o maturitate de 5 ani are o dobândă anuală de 5%.

Titlurile au putut fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, potrivit ministerului Finanțelor.

În urma cumpărării de titluri de stat,  peste 50.000 de români au finanțat găurile guvernului cu peste 2 miliarde de lei.

Statul a împrumutat anul trecut, direct de la populație, peste 2 miliarde de lei, sub obiectivul ambițios de 4 miliarde de lei stabilit la început de 2018, obiectiv care va rămâne, probabil, la nivel orientativ și pentru anul acesa.

Finanțele au atras anul trecut 2 miliarde în contextul în care au vândut titluri de stat doar în cursul a câteva săptămâni din lunile iunie, august și decembrie.

Dovada interesului crescut al populației față de această metodă de economisire este numărul mare de români, 52.239, care au ales să investească peste 2 miliarde de lei în titluri de stat. Aceasta este cea mai mare sumă investită în titluri de stat destinate exclusiv populației. Titlurile de stat au fost achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, precum și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, astfel: prin Trezorerii: 1,73 miliarde de lei (40.759 investitori) prin Poșta Română: 338,5 milioane de lei (11.480 investitori)”, potrivit unui anunț din decembrie al Ministerului Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *