Peste 70% dintre români cred că sunt expuşi ştirilor false

telefon mobil
Sursa foto: NordWood Themes / Unsplash

Mai mult de 70% dintre români sunt de părere că au fost expuși știrilor false. Cifrele vin de la un sondaj de opinie dat publicității miercuri. Totodată, aproximativ jumătate dintre respondenții la sondaj sunt de părere că mass-media nu relatează în întregime evenimentele importante internaționale.

Peste 48% din populaţia României este convinsă că în lume se întâmplă multe lucruri foarte importante despre care oamenii obişnuiţi nu sunt niciodată informaţi, iar un procent similar consideră că, de obicei, politicienii nu prezintă adevăratele motive din spatele deciziilor pe care le iau, potrivit News.ro.

Peste 45% dintre români opinează că deciziile politice sunt influențate de organizații secrete, în timp ce peste 30% se declară convinşi că rezultatele alegerilor din ţările democratice sunt controlate şi nu reflectă votul populaţiei.

În acelaşi timp, peste jumătate dintre cei intervievaţi prezintă o apetenţă pentru teoriile conspiraţioniste şi susţin că evenimente aparent fără legătură unul cu celălalt sunt rezultatul unor activităţi secrete.

Întrebaţi cât de des li se întâmplă, în general, să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false, 19% dintre respondenţi spun că li se întâmplă rareori sau niciodată, 17,9% – de mai multe ori pe lună, 17,7% – cel puţin o dată pe săptămână, 26,1% – în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, iar 11% de mai multe ori pe zi. 7,7%  dintre cei chestionaţi spun că nu pot aprecia, iar 0,6% nu răspund.

Declară că li se întâmplă rareori sau niciodată să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din urbanul mic sau din rural.

Persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la privat sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă de mai multe ori pe lună să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales:

Spun că li se întâmplă cel puţin o dată pe săptămână să întâlnească ştiri sau informaţii despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanţii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la stat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: