Peste 8.500 de candidaţi, aşteptaţi la proba scrisă a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ

Sursa foto: Pexels

Peste 8.500 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe, miercuri, la proba scrisă din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământ (sesiunea 2024). Cei mai mulţi candidaţi sunt înscrişi la disciplinele învăţământ preşcolar în limba română, învăţământ primar în limba română, educaţie fizică şi sport şi matematică.

Potrivit Ministerului Educaţiei, proba de definitivare în învăţământ va avea loc în 42 de centre de examen.

Proba începe la ora 9:00 şi are o durată de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu una-două ore în anumite situaţii speciale (exemple: pentru candidaţii nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficienţe de vedere sau în situaţia în care proba se desfăşoară prin dictarea conţinutului acesteia de către un candidat cu anumite deficienţe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfăşoară proba respectivă).

Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:00, pe baza unui act de identitate valabil (carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, paşaportul în termen de valabilitate).

Elaborarea subiectelor pentru cele 99 discipline, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale la solicitarea candidaţilor, elaborarea baremelor de evaluare şi afişarea acestora, după susţinerea probei scrise sunt asigurate de Centrul National de Politici şi Evaluare în Educaţie. După finalizarea probei scrise, subiectele şi baremele de evaluare se vor afişa pe site-ul dedicat şi la avizierele centrelor de examen.

Disciplinele de examen/specializările cu un număr mare de candidaţi înscrişi sunt: învăţământ preşcolar în limba română (2.599 de candidaţi), învăţământ primar în limba română (1.488 candidaţi), educaţie fizică şi sport (753 de candidaţi) şi matematică (376 de candidaţi).

Toate spaţiile destinate desfăşurării acestui examen (sălile în care se desfăşoară proba, precum şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisiile de examen, comisiile de evaluare a lucrărilor scrise şi comisiile de soluţionare a contestaţiilor etc.) sunt monitorizate audio-video.

Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel naţional pe discipline.

Primele rezultate vor fi afişate în 30 iulie, în centrele de examen şi pe pagina dedicată. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în 30 iulie (până la ora 20:00) şi 31 iulie (până la ora 12:00). Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în 6 august.Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin accederea la definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Pentru a putea participa la proba scrisă, candidaţii trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiţii

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: