Skip to content
Societate

Peste 8 milioane de români, afectaţi de scumpirile RCA. Se cere o anchetă pe piaţa asigurărilor obligatorii

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat o anchetă pe piaţa de asigurări obligatorii RCA din România, considerând că scumpirile au devenit o mare problemă socială care afectează peste 8 milioane de români.

Asistăm, de o lună, la cel mai mare faliment din istorie, pe piaţa de asigurări din România, la o creştere iraţională a preţurilor RCA şi la o conduită din ce în ce mai abuzivă a societăţilor de asigurări, când vine vorba despre plata despăgubirilor. Peste aceste probleme se suprapun cele legate de creşterea uriaşă a preţurilor la energie – gaze naturale şi curent electric – exact ca evoluţia preţului RCA din ultimele săptămâni. Întrebarea pe care şi-o pune orice cetăţean captiv al acestei ţări, obligat să cumpere aceste produse şi care plăteşte taxe şi impozite, în speranţa că instituţiile româneşti lucrează ca să îi protejeze interesele: ANRE, DNA, Consiliul Concurenţei şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Au eşuat lamentabil! România trece prin cea mai abruptă criză a disoluţiei autorităţilor din istorie„, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

COTAR consideră că Guvernul, Consiliul Concurenţei, Direcţia Naţională Anticorupţie, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor au ignorat această problemă până acum şi sunt responsabile de dezastrul din piaţa de asigurări RCA din România.

Raportul ASF privind piaţa asigurărilor pe semestrul I al anului 2021 arată, la pagina 44, un aspect important pentru a distinge adevărul prin mlaştina de comunicate de presă transmise de către societăţile de asigurări. „Dauna medie RCA plătită () pentru daune materiale a crescut cu circa 2%. Retorica asiguratorilor, alături de prietenii acestora din Consiliul Concurenţei, este că trebuie limitate tarifele la service, pentru a opri explozia de preţuri pentru reparaţii. Explozia preţurilor la reparaţii auto a fost de 2% în ultimul an, adică de 3 ori mai mică decât rata anuală a inflaţiei şi de 50 de ori mai mică decât creşterea preţului RCA din ultimele săptămâni. În legătură cu piaţa RCA, observăm o tăcere complice, extrem de îngrijorătoare, a autorităţilor române. În anul 2009, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor comunica oficial faptul că „doar 10% dintre şoferii care încheie poliţe RCA sunt implicaţi în accidente auto”. În urmă cu o săptămână, Uniunea asiguratorilor anunţa: „Anual, din fiecare 20 de maşini înmatriculate în România, cel puţin una produce accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese”. Asta înseamnă că 5% dintre şoferii români produc accidente. Ceea ce nu spun niciodată multinaţionalele de asigurări, pentru că aflarea adevărului de către români dăunează grav afacerii lor, este că frecvenţa daunei este în scădere de la an la an„, se arată într-un comunicat al COTAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *