Skip to content
Internațional

Peste 80.000 de canadieni au semnat o petiţie împotriva ducilor de Sussex: Care sunt nemulțumirile

În doar şase zile, peste 80.000 de canadieni au semnat o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul ca factura de securitate a prinţului Harry şi a soţiei lui, ducesa Meghan, să fie acoperită din bugetul de stat, scrie adevarul.ro.

Petiţia a fost iniţiată de Federaţia canadiană a contribuabililor şi este adresată premierului Justin Trudeau. Şi deputata Laurel Collins din Victoria, acolo unde ducii de Sussex locuiesc în prezent, a declarat că cetăţenii nu ar trebui obligaţi să suporte costurile de securitate ale cuplului.

Harry şi Meghan s-au stabilit, momentan, pe insula Vancouver, unde vor să înceapă o viaţă nouă alături de fiul lor, Archie (8 luni), după ce au renunţat la rangul de membri seniori ai familiei regale britanice.

Deocamdată nu este foarte clar cine va deconta factura pentru serviciile de securitate, suportată până acum de guvernul britanic, însă în ultimele săptămâni s-a vehiculat că Marea Britanie şi Canada poartă negocieri pentru a împărţi cheltuielile.

„Sper că intenţionează să-şi acopere singuri costurile de securitate. Când vine vorba de banii cheltuiţi de guvernul nostru şi de banii contribuabililor, este important să ne gândim la priorităţile noastre ca ţară. Ar trebui ca priorităţile noastre să fie o viaţă mai accesibilă pentru cetăţeni, protejarea mediului, iar banii banii proveniţi din taxe şi impozite ar trebui cheltuiţi pe lucruri cu adevărat importante pentru canadieni“, a declarat deputata Collins potrivit Daily Mail.

De asemenea, Aaron Wudrick, directorul Federaţiei contribuabililor, a precizat: „Canadienii sunt încântaţi să-i primească în ţara lor pe ducii de Sussex, dar în acelaşi timp au făcut foarte clar faptul că nu vor să fie obligaţi să-i susţină financiar cât timp locuiesc aici. Părerea noastră este că premierul Justin Trudeau ar trebui să respecte dorinţa canadienilor şi să spună ferm că ducii trebuie să-şi plătească singuri facturile“.

În plus, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Angus Reid, 73% dintre canadieni consideră că ţara nu ar trebui să plătească securitatea fostului cuplu princiar nici în condiţiile în care cei doi se hotărăsc să locuiască permanent în Canada.

Costurile de securitate pentru întreaga familie regală britanică s-ar ridica la peste 100 de milioane de lire sterline anual, potrivit experţilor în finanţe. În ceea ce priveşte paza ducilor de Sussex, costurile ar fi în jurul a 600.000 de lire sterline pe an.

Cuplul este păzit non-stop

Recent, ducesa Meghan a fost surprinsă la plimbare în parc, alături de fiul ei şi de căţei, fiind însoţită de doi bodyguarzi, dintre care unul canadian. Potrivit unor surse citate de presa britanică, în prezent, cuplul este păzit non-stop de o echipă de şase profesionişti, trei din Marea Britanie şi trei din Canada.

Poziţionarea fermă a canadienilor faţă de această situaţie incertă vine şi pe fondul declaraţiilor ducilor de Sussex, care au precizat că unul dintre scopurile distanţării de monarhie este câştigarea independenţei financiare. Pe lângă viitoarele contracte, Harry va fi sponsorizat, cel puţin pentru încă un an, de tatăl său, prinţul Charles. Înainte de a renunţa la rangul de membru senior al monarhiei, Harry primea peste 2 milioane de lire sterline anual de la tatăl său.

În plus, ducii de Sussex au o avere cumulată estimată la 40 de milioane de dolari. Conform publicaţiei financiare „Money“, Meghan Markle a strâns circa 4 milioane de dolari, mare parte datorită profesiei de actriţă. Prinţul Harry ar fi primit moştenire de la mama lui, prinţesa Diana, în jur de 20 de milioane de lire sterline, iar Regina Mamă i-ar fi lăsat 7 milioane de lire sterline, el mai având şi alte venituri.

Prinţul Harry şi soţia sa, ducesa Meghan, au anunţat pe 8 ianuarie că renunţă la rangul de membri seniori ai familiei regale britanice pentru a-şi câştiga independenţa financiară. Mai exact, acest lucru înseamnă că nu vor mai primi indemnizaţie de la bugetul statului şi, prin urmare, nu vor mai fi obligaţi să îndeplinească îndatoriri regale. Ei au precizat că vor să aibă propriile joburi şi să-şi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord, însă au subliniat că vor continua să o susţină „pe deplin“ pe regina Elisabeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *