Skip to content
Europa

Peste 900 de delfini au eșuat pe coasta Atlanticului în această iarnă

focuspress.ro

Cel puţin 910 delfini au eşuat pe plajele litoralului atlantic francez de la jumătatea lunii decembrie, potrivit unui nou bilanţ al observatorului oceanografic Pelagis, care a înregistrat un nou val „intens” de peste 400 de eşuări de o săptămână, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

„Aproximativ 420 de eşuări de cetacee mici” au fost înregistrate pe coasta Atlanticului în perioada 10 – 17 martie, inclusiv 120 chiar în weekendul 11-12 martie, o cifră „fără precedent”, a anunţat vineri Pelagis, precizând că sunt încă date neînregistrate.

„Starea carcaselor pare a fi foarte variată, ceea ce indică faptul că condiţiile de derivă au adus pe coastă delfini morţi de doar câteva zile până la câteva săptămâni”, noteaza Pelagis, care a înregistrat eşuări de cetacee pe coasta Atlanticului din 1970.

„Câteva carcase examinate dezvăluie în principal urme de captură într-un dispozitiv de pescuit”, argumentează organizaţia.

Un prim val „intens” a avut loc la începutul anului, cu peste 360 de eşuări înregistrate de la mijlocul lunii decembrie 2022 până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, înainte de o relativă acalmie (130 de eşuări între începutul lunii februarie şi începutul lunii martie), legată, potrivit Pelagis, de condiţii de derivă spre zona de coastă „mai puţin favorabile”.

Din 2017 până în 2020, au fost în medie 850 de eşuări în fiecare iarnă. Majoritatea eşuărilor au loc de obicei în februarie şi martie, când delfinii se apropie de coastă pentru a-şi găsi hrana şi, prin urmare, au cea mai mare interacţiune cu pescarii, potrivit asociaţiilor pentru protecţia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *