Skip to content
Societate

Peste jumătate de milion de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după Brexit

facebook

Aproape 3,5 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au aplicat pentru a trăi și lucra în Regatul Unit și după data de 31 decembrie 2020, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit, anunță DPA.

Din numărul total al cererilor primite până în prezent de autoritățile Regatului Unit, cele mai multe au fost depuse de cetățeni polonezi, (665.520), urmați de români (564.420) și italieni (351.580). Totalul este apropiat de numărul estimat de cetăţeni ai UE care ar fi fost rezidenţi în Marea Britanie atunci când alegătorii au decis cu o marjă strânsă să părăsească Uniunea Europeană în iunie 2016 şi sugerează că un exod anticipat de mulţi politicieni şi comentatori media nu a avut loc, scrie caleaeuropeana.ro.

În perioada 28 august 2018-31 martie 2020, un număr de 3.147.140 de cereri au fost finalizate. Dintre acestea, în cazul a 58% (1.813.390 persoane) a fost acordat statutul de rezident permanent. Pentru 41% (1.299.350 persoane) cel de rezident temporar, care oferă permisiunea de a continua să trăiască provizoriu în Regatul Unit şi posibilitatea de a face o nouă solicitare după cel puţin cinci ani de locuit în această ţară. 23.740 de cereri au fost nule sau retrase, 10.030 au fost clasificate drept non-valide, iar unui număr de 640 persoane li s-a refuzat cererea de rezidenţă.

Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc în Irlanda de Nord (aproximativ 66%), Țara Galilor (63%) și Scoția (62%).

Cetăţenii UE fac parte din structura societăţii noastre. Sunt prietenii, familia şi vecinii noştri, care ne îmbogăţesc cultura şi comunitatea”, a declarat secretarul de stat pentru imigraţie, Kevin Foster.

Schimbările înseamnă de asemenea că membrii familiilor cetăţenilor britanici sau ai celor cu dublă cetăţenie britanică şi irlandeză din Irlanda de Nord vor putea aplica pentru statutul de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în cadrul sistemului de înregistrare EU Settlement Scheme”, a adăugat oficialul britanic.

Statutul de ”rezident permanent” (”settled status”) este acordat acelor persoane care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, ceea ce le va permite să continue să muncească în Regatul Unit şi să beneficieze de alocaţii sociale, după Brexit.

Statutul de ”pre-settled” este atribuit celor care sunt de mai puţin timp rezidenţi ai ţării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie şi să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidenţă.

Orice cetățean român care, fie se găsește deja pe teritoriul Marii Britanii, fie intră pe teritoriul Marii Britanii până la 31 decembrie 2020, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021.

Pentru a veni în sprjinul românilor din Marea Britanie Ambasada României în Regatul Unit a precizat anterior că informaţii referitoare la procedura de înregistrare sunt disponibile pe pagina de internet a Home Office (https://www.gov.uk/), pe pagina de internet a Ministerului român al Afacerilor Externe la secţiunea Brexit (http://www.mae.ro/brexit), şi pe paginile de internet a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la secţiunea Brexit (www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit şi https://londra.mae.ro/node/2171).

În plus, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a pus la dispoziție un număr de telefon ( 07503882992 ) și o adresă de e-mail ( [email protected] )  prin care românii pot solicita informaţii şi sprijin în legătură cu procedura de înregistrare în EUSS.

1 comentariu la “Peste jumătate de milion de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după Brexit

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *