Peste trei milioane de concedii medicale acordate românilor, anul trecut

Facebook
Sursa foto: Facebook

Aproximativ 3.300.000 de concedii medicale au fost acordate anul trecut în ţara noastră, mult sub totalul din 2022, când au fost peste 4 milioane, iar nivelul se apropie de perioada de dinaintea pandemiei. În plus, cele mai multe au fost date pentru boli oncologice şi pentru femeile gravide.

Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, spune că nu se poate vorbi despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că populaţia este, într-adevăr, bolnavă şi de aceea CNAS vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a oamenilor. Valeria Herdea a precizat care au fost principalele afecţiuni pentru care s-au luat concedii medicale anul trecut, scrie romania-actualitati.ro.

”S-au luat pentru bolile oncologice, pentru partea de afecţiuni legate de sarcină sau pentru concediile prenatale – înseamnă acolo 126 de zile, respectiv pentru gravidă şi pentru lăuză – apoi probleme legate de sănătatea mamei şi copilului, aşa cum de altfel sunt prevăzute şi Strategia naţională de sănătate. Nu în ultimul rând, avem afecţiuni osteo-articulare degenerative, bolile cronice netransmisibile şi apoi afecţiunile intercurente”.

Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări a mai adăugat că numărul de zile de concediu medical este proporţional cu gravitatea diagnosticului şi că sunt mai multe concedii decât persoane cărora li se acordă, deoarece un pacient poate beneficia de concedii prelungite pentru o afecţiune şi merge în fiecare lună pentru a-şi lua un astfel de certificat medical.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: