Peste un miliard de oameni suferă de această afecțiune, iar cifrele vor crește

obezitate / Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Oamenii de știință confirmă că acum sunt peste un miliard de oameni obezi, în lume, scrie Science Alert. Iar, în următorii zece ani, obezitatea în rândul adulților va crește cu peste 60%, iar obezitatea infantilă va crește cu peste 100%, față de anul 2020. Cauza nu este legată de cantitatea de mâncare, ci de calitatea proastă a hranei.

În 2020, aproape un miliard de oameni, adică 1 din 7 persoane, sufereau de obezitate, dar în prezent borna a fost depășită. Se estimează că până în anul 2035, obezitatea în rândul adulților va crește cu peste 60%, iar obezitatea infantilă va crește cu peste 100% față de anul 2020, astfel că la nivel mondial vor fi 1,9 miliarde de persoane adulte și 400 de milioane de copii cu obezitate, respectiv 1 din 4 persoane adulte și aproape 1 din 5 copii vor fi afectați.

În România, conform Institutului Național de Statistică, în anul 2022, peste 62% dintre persoane erau supraponderale sau obeze, iar studiul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020 după protocolul COSI (European Chilhood Obesity Surveillance Initiative) arată că 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate.

La nivel mondial, numărul persoanelor obeze a crescut de peste patru ori, din 1990 până în prezent, potrivit unui studiu publicat de jurnalul medical Lancet.

Afectate sunt, în special, țările mai sărace, iar procentele cresc în rândul copiilor și adolescenților mai repede decât al adulților, potrivit studiului realizat cu Organizația Mondială a Sănătății..

Publicat înainte de Ziua Mondială a Obezității din 4 martie, studiul arată că în 1990, în lume, erau aproximativ 226 de milioane de adulți, adolescenți și copii obezi. Cifra a crescut la 1,038 de milioane, la finalul lui 2022.

Francesco Branca, director de nutriție pentru sănătate la OMS, a declarat că cifra de peste un miliard de oameni a venit „mult mai devreme decât am anticipat”.

În timp ce medicii știau că numărul obezității crește rapid, cifra simbolică fusese prevăzută anterior în 2030.

Cercetătorii au analizat greutatea și înălțimea a peste 220 de milioane de oameni din peste 190 de țări pentru a ajunge la estimări, a spus Lancet.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: