Skip to content
Societate

Peste un milion de euro amenzi pentru firmele de deszăpezire, într-o anchetă care viza licitații trucate

Cartelul Drumarilor care şi-au împărţit după bunul plac contractele de deszăpezire a drumurilor din judeţul Cluj a fost amendat cu un milion de euro de Consiliul Concurenţei.

Consiliului Concurenţei acuză patru companii că au mimat concurenţa şi, de fapt, au luat pe rând contractele pentru curăţarea drumurilor de zăpadă. Totodată, în urma anchetei, Consiliul Concurenţei a amendat patru companii de dezăpezire cu peste 1 milion de euro.

Amenzile au venit în urma unei investigaţii care viza trucarea unor licitaţii organizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, unde companiile de dezăpezire au câştigat contracte cu preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în licitaţia deschisă. Autoritatea de Concurenţă doreşte să elimine orice posibilitate de trucare a licitaţiilor pentru serviciile de dezăpezire.

Aşadar CNAIR trebuie să evite situaţiile în care se ajunge la negocieri cu participanţii de licitaţii.

Am descoperit înțelegeri între companii, care în loc să concureze, vorbeau între ele. La o licitație erau împărțite pe mai multe loturi și companiile avansau încât în fiecare lot să fie o singură ofertă la negociere, la un preț mai mare decât ar fi rezultat dacă aceste companii s-ar fi bătut între ele în mod real. Am de menționat că organizarea licitațiilor e făcută de compania națională, deci nu de autorităților din Cluj”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președinte al Consiliului Concurenței, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *