Skip to content
Politică

Petrache, succes major: bucureștenii și ilfovenii, vizați direct. Pace între PSD și PNL? EXCLUSIV

psnews.ro

Președintele PNL al Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Marian Petrache, a oferit joi pentru PSnews.ro o declarație despre un succes major pe care l-a repurtat, unul ce îi vizează direct pe toți bucureștenii și ilfovenii.

Pe scurt, menționăm că, în ședința de miercuri, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Pe scurt, PMUD (gândit pentru perioada 2016-2030) vizează o serie de proiecte de infrastructură menite să interconecteze Capitala și județul Ilfov.

Redăm câteva dintre prevederile PMUD:

– introducerea de benzi de circulaţie cu prioritate pentru transportul public pe o distanţă de 25 km;
– achiziţia de 100 de troleibuze, 300 de tramvaie şi 500 de autobuze, dintre care 300 electrice;
– modernizarea infrastructurii de tramvai şi extinderea acesteia cu 41 km de cale dublă, precum şi reabilitarea a aproximativ 1.800 de staţii;
– construcţia de parcări de tip Park & Ride la punctele-cheie de intrare în oraş, precum și de parcări subterane;
– amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste şi locuri de parcare), precum şi extinderea sistemului de închiriere a bicicletelor (așa-numitul „bike sharing”);
– crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti în centrul oraşului, concomitent cu modernizarea spaţiul urban public şi îmbunătăţirea condiţiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă;
– regândirea şi extinderea sistemului de management al traficului.

CITIȚI ȘI: Petrache, noi informații despre discuțiile cu Firea pentru un proiect-cheie EXCLUSIV

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura joi cu Marian Petrache, având în vedere că lui i-a aparținut inițiativa legată de PMUD. Politicianul a dat asigurări că în maximum 2-3 săptămâni instituția pe care o conduce va vota Planul de Mobilitate, astfel încât acesta să poată fi implementat cât mai rapid.

„Mă bucur foarte mult pentru că ieri Consiliul General a validat PMUD-ul. În prima ședință, CJ Ilfov (care a așteptat să vadă dacă CGMB va aduce modificări la PMUD) va vota acest Plan de Mobilitate Urbană Durabilă. Noi am așteptat să voteze Bucureștiul, pentru că le-am spus că noi nu aducem modificări la varianta propusă spre validare, dar am așteptat să vedem dacă Bucureștiul aduce modificări, pentru că ele trebuiau discutate. Deci n-ar fi avut sens votul nostru dacă nu era votat la București. Până la urmă, s-a văzut că forma a rămas aceeași. Va veni și votul de la Ilfov într-o perioadă foarte scurtă – 2-3 săptămâni, maximum”, a explicat edilul.

Întrebat dacă a fost greu să o convingă pe Gabriela Firea (primarul PSD al Bucureștilor), având în vedere că ea și Marian Petrache fac parte din partide adverse, acesta a răspuns: „N-am convins-o eu pe doamna Firea. Vreau să cred că pe doamna Firea a convins-o proiectul. Și, dacă suntem din partide diferite, bănuiesc că interesele oamenilor sunt aceleași”.

În continuare, șeful CJ Ilfov a inventariat câteva avantaje ale PMUD pentru bucureșteni și ilfoveni.

„Planul de Mobilitate Urbană Durabilă reprezintă un cadru prin care s-ar putea rezolva, în condiții foarte bune, traficul de persoane și de mărfuri în principal din această zonă mare București-Ilfov. El aduce soluții la această problemă spinoasă a mobilității: și a persoanelor, și a mărfurilor. Pe scurt: dezvoltarea, creșterea mobilității într-o zonă care este nu aglomerată, ci de-a dreptul imposibilă în acest moment!

Au fost trei variante (dintre care s-a votat una), e o propunere de proiecte pentru o perioadă mai lungă (până în 2030), sunt sume mari de bani (7 miliarde de euro)…

Rămâne acum ca cele două entități (Ilfovul și Bucureștiul) să se așeze la masă și să găsească, în baza acestui plan, cea mai bună formulă pentru punerea lui în aplicare”, a detaliat Petrache.

De asemenea, redacția PSnews.ro l-a întrebat pe Marian Petrache ce legătură există între PMUD și ceea ce a obținut alt liberal ilfovean (deputatul Mihai Culeafă): reînființarea liniei preorășenești a RATB dintre municipiul București și orașul Pantelimon.

VEDEȚI ȘI: Victorie pentru deputatul Culeafă. Pas înainte pentru readucerea RATB în Pantelimon

„E un demers mai vechi, de când Mihai Culeafă era candidat la Primăria Pantelimon (în iunie 2016 – n.r.), și nu e un lucru nou. Marea majoritate a localităților din jurul Bucureștiului sunt de orientare liberală. Și tocmai pentru că există această mare problemă a traficului, a mobilității, anumite primării (și de la PSD – trebuie să recunosc) au încheiat contracte cu RATB-ul, pentru a avea un trafic cât mai eficient: și din punct de vedere al calității și al timpului, dar și din punct de vedere al costurilor. Și probabil domnul deputat a reușit – după mai multe încercări – să convingă atât Consiliul Local Pantelimon, și RATB să încheie contracte, astfel încât între Pantelimon și RATB să existe un trafic mai bun.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă va rezolva problema traficului la nivelul întregii regiuni București-Ilfov. Toate aceste rezolvări provizorii, vizând contracte cu RATB-ul, vor fi prinse într-un plan mai amplu – PMUD București-Ilfov. Prima măsură va fi una administrativă, iar Consiliul General și consiliile locale din județ (așa cum se începuse pe vremea domnului Oprescu) vor face o asociere, iar Autoritatea Metropolitană de Transport București-Ilfov va trece în subordinea acestei asocieri. Ea va fi cea care va reglementa traficul de persoane și de mărfuri în această regiune”, a punctat Marian Petrache.

Întrebat dacă această colaborare dintre municipalități va reuși să depășească rivalitățile de partid (în special cele dintre PSD și PNL), Petrache a răspuns: „Presa are interesul câteodată să bage bățul prin gard. Eu nu plec în acest proiect și în această discuție de la ce culoare politică are primăria de la Voluntari, cea de la Otopeni, Primăria Generală sau Consiliul Județean Ilfov. Eu plec în acest proiect de la nevoile existente în această regiune, astfel încât ea să se poată dezvolta, iar oamenii să aibă condiții de viață mai bune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *