Deputatul PSD Petre-Florin Manole a declarat, luni la „Studio Politic” emisiune difuzată de Digi24, după ce Dragoș Sprînceană a spus că SUA ar trebui să ignore mesajele pro-Ucraina ale României, că acesta și-a exprimat o opinie personală. „PSD nu este de acord cu discursul anti-Ucraina și o dovedește de ani de zile, în mod concret, fără nicio dilemă, în fața partenerilor internaționali”, a adăugat Manole. La rândul ei, Oana Țoiu a spus că face rău României ca orice cetățean să vorbească în numele țării noastre și a adăugat că e vital pentru statul nostru să facă parte din NATO. Deputata USR a mai precizat că ar fi justificată o demisie a lui Marcel Ciolacu.
„Domnul Sprînceană și-a exprimat o opinie personală cu care eu nu sunt de acord. Cred că PSD nu este de acord și a dovedit asta în acțiuni foarte clare și concrete. România este acum alături de Ucraina, mai ales prin vocea și acțiunea Guvernului, iar domnul Marcel Ciolacu a fost și este prim-ministrul României. Adică nu putem să spunem că sprijinul României pentru Ucraina a venit din neant și fără niciun implementator în politica națională. Domnul Ciolacu s-a referit la domnul Sprînceană ca la un om care poate să spună lucruri adevărate despre România, dar lucruri adevărate despre România nu înseamnă ca domnul Sprânceană sau oricine altcineva să dea sfaturi Americii. De fapt, dacă luați declarația domnului Sprînceană este – cred că America nu trebuie să se uite la… adică are opinie despre ce ar trebui să creadă America. Nu este asta așteptarea noastră”, a afirmat Petre-Florin Manole, luni, la emisiunea „Studio politic” difuzată de Digi24.
Chestionat despre faptul că Dragoș Sprînceană spunea că i-a zis premierul și dacă asta înseamnă că a stat de vorbă cu Marcel Ciolacu, deputatul PSD a precizat că e posibil ca șeful Guvernului să nu cunoască toate opiniile lui Sprînceană, chiar dacă ar fi discutat, sau nu e obligatoriu ca premierul să fie de acord.
„O discuție cu o persoană nu te pune la curent cu toate opiniile respectivei persoane. Și dacă le cunoaște, nu înseamnă neapărat că e și de acord cu opiniile cu care poți fi la curent. (…) Aici avem de-a face cu un cetățean, la fel ca mulți alții din diaspora românească, care ar fi foarte util să fie, în ghilimele, subliniez în ghilimele, „ambasadori ai României pretutindeni”. Oricum, ei sunt ambasadori ai României prin ceea ce fac. Dar politica externă a României nu e făcută de niciun cetățean, nici măcar de către un parlamentar. E făcută într-un sistem cu președinte, cu Ministerul de Externe. E cu totul altceva. PSD nu este de acord cu discursul anti-Ucraina și o dovedește de ani de zile, în mod concret, fără nicio dilemă, în fața partenerilor internaționali prin ceea ce Guvernul din care PSD face parte face în raport cu Ucraina”, a explicat Manole.
Deputată USR: Marcel Ciolacu nu e la prima eroare. Frații Tate au scăpat de controlul judiciar și au putut să plece din România
Întrebat despre faptul că președinta USR Elena Lasconi vorbește de demisia lui Marcel Ciolacu și dacă ar avea USR majoritatea să îl schimbe pe premierul PSD, deputatul Oana Țoiu a replicat: „În primul rând, este foarte important în acest context geopolitic să avem o politică externă coerentă. Domnul Ciolacu nu este la prima eroare pe care o face. Vă reamintesc că a reușit, pe de o parte, să nu clarifice ce s-a întâmplat în conversațiile domnului Hurezeanu față de frații Tate, după ce frații Tate au scăpat de control judiciar. Nu știm nici acum dacă a existat sau nu influență în direcția asta, dar ulterior a început să îl critice pe propriul ministru pe care l-a și păstrat în funcție”.
„Apoi la numit emisar pe acest domn Sprînceană, care nu este orice cetățean. Orice cetățean merge la Mar-a-Lago cu încărcătura simbolică a statului pe care îl reprezintă. Dumnealui, înainte de această asociere cu domnul Ciolacu și prin asocierea cu domnul Ciolacu, cu Guvernul României, avea postări pe X în care președintele Macron apărea cu mustață ca Hitler și în care domnul Sprînceană susținea ieșirea Statelor Unite din NATO. Dacă e ceva vital pentru România este nu doar apartenența noastră la NATO, ci NATO există, așa cum este, ca alianță defensivă militară și pentru că sunt Statele Unite acolo. Face rău ca orice cetățean să vorbească în numele României și face rău cu mandat de la domnul Ciolacu. Este un risc uriaș pentru România continuare mai departe, reprezentarea internațională și la noi acasă vedem acest dezastru în mâna domnului Ciolacu. Așa că cererea de demisie din partea Elenei Lasconi este cât se poate de justificată”, a completat Țoiu.
Ea a mai spus că ar putea fi formată o majoritate de guvernare care să includă PSD, însă fără Marcel Ciolacu premier.
„Cu ce majoritate va fi făcut următorul Guvern după alegerile prezidențiale? Sigur, pe de o parte, depinde de mesajul pe care îl vor da românii la vot, pentru că în funcție de asta, și celelalte partide se uită sau ar trebui să se uite, nu-i așa, la care e susținerea sau lipsa de susținere pe care o au în fața românilor. Așa cum arată matematica parlamentară acum, da, este probabil ca o viitoare majoritate parlamentară să includă și PSD, dar asta nu înseamnă în niciun caz domnul Ciolacu premier în continuare”, a concluzionat deputata USR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News