PF Daniel: Patriarhia Română – lumină călăuzitoare către Hristos, factor de unitate şi stabilitate în cei 100 de ani

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. 

‘De-a lungul celor 100 de ani existență ca instituție și organizare, Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, precum și un factor de unitate și stabilitate de a lungul vremurilor grele prin care a trecut. Împlinirea unui secol de la înființarea Patriarhiei Române constituie un prilej de cunoaștere mai profundă a istoriei Bisericii noastre, strâns legată de istoria și viața poporului român și de aspirațiile lui către unitate și libertate’, a spus Patriarhul Daniel la evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, organizate la Catedrala Patriarhală.

Patriarhul Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, la care au luat parte numeroși clerici și mireni.

În cuvântul său, intitulat ‘Centenarul Patriarhiei Române – timp de recunoștință adusă lui Dumnezeu și binefăcătorilor, prilej solemn de cinstire a sfinților recent canonizați’, Preafericitul Părinte a trecut în revistă istoria ridicării la rang de Patriarhie a BOR, accentuând că acest act a constituit ‘o necesitate administrativă și o expresie a unității spirituale existente între clericii și credincioșii din toate provinciile României Mari’.

Patriarhul a elogiat viața și pilda ‘marilor păstori de suflete, preoții mărturisitori, mucenicii mari duhovnici, care au strălucit prin faptelor lor vrednice de laude în acest răstimp de 100 de ani’.

‘Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat, astăzi, în mod solemn, canonizarea a 16 sfinți români care au mărturisit credința în Hristos din perioada grea a regimului comunist din România. Acești sfinți reprezintă rodul cel mai de preț pe care Biserica noastră l-a adus în acest răstimp de 100 de ani, deoarece prin ei se arată cel mai intens lucrarea tainică a harului Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Română. Acești slujitori au fost canonizați sau înscriși în calendarul Bisericii, fiindcă au fost constatate în viața lor semnele sfințeniei: ortodoxia credinței, viața sfântă de pocăință și rugăciune, iubire smerită și milostivă față de aproapele, mărturisirea jertfelnică a credinței, iar, uneori, chiar facerea de minuni, precum și evlavia poporului față de ei’, a explicat el.

Înaltul ierarh ortodox a accentuat că ‘Biserica îi cinstește mai ales pentru că au rezistat cu bărbăție persecuțiilor și au mărturisit adevărul lui Hristos chiar și în condiții de tortură și moarte, oferind astfel un exemplu viu de credință, de trăire creștină, deplină’, iar ‘canonizarea lor este un act de recunoaștere a sfințeniei vieții lor, care transcende orice context politic, subliniind faptul că adevărata mărturisire creștină nu susține ideologii lumești trecătoare, ci valorile eterne ale credinței și iubirii de Dumnezeu’.

‘Centenarul Patriarhiei Române este, așadar, un moment de sfântă bucurie și recunoștință pentru întreaga Ortodoxie românească. Privind retrospectiv, vedem nu doar o istorie bogată, ci și o moștenire spirituală profundă, lăsată de înaintașii noștri – patriarhi, ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni, care au apărat și transmis credința ortodoxă de-a lungul timpului. În pofida încercărilor și a vicisitudinilor prin care ea a trecut, Biserica Ortodoxă Română a rămas statornică în misiunea ei, îmbinând în istoria sa jertfa Crucii cu speranța și bucuria Învierii’, a mai spus Patriarhul Daniel.

Evenimentele liturgice aniversare au debutat, luni, la ora 17:00, după încheierea Vecerniei, când a fost săvârșită ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați anul trecut de Sfântul Sinod.

Marți dimineață, sfintele moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală au fost purtate în procesiune, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.

După Sfânta Liturghie, a avut loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, urmată de slujba Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul al XX-lea.

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: