Skip to content
Coronavirus

Pfizer, cel mai eficient ser împotriva variantei Delta. Doina Azoicăi: Pentru celelalte vaccinuri, protecția nu este la același nivel

srepi.ro

Contactată de PS News, Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat că deși vaccinurile Pfizer și AstraZeneca oferă protecție chiar și după prima doză, infectarea cu varianta Delta a coronavirusului în cazul persoanelor vaccinate nu este exclusă.

„După cum raportează studiile la acest moment, pentru vaccinarea cu vaccinul Pfizer protecția ar fi de la 60 și până la 88%, deci o protecție destul de bună. Pentru celelalte vaccinuri, protecția față de această tulpină nu este la același nivel. Nu este exclusă o infectare a persoanelor care au fost vaccinate. Aici depinde de nivelul de anticorpi pe care îl mai dețin după vaccinare și de nivelul de anticorpi pe care organismul l-a produs în urma vaccinării, însă se estimează că, indiferent de situație, forma de boală este fie cea de tip asimptomatic sau o formă ușoară și, rareori, medie.

OMS precizează faptul că, pentru varianta Delta, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca oferă protecție chiar și după prima doză. În orice caz, ei afirmă că vaccinarea oferă o protecție astfel încât forma de boală nu va necesita spitalizarea, astfel ei recomandă ca grupurile prioritare să primească urgent vaccinarea pentru a reduce mortalitatea și presiunile asupra sistemului de sănătate”, spune Azoicăi.

În ceea ce privește necesitatea unei a treia doze de vaccin, medicul a explicat că „există deja strategia aceasta în statul Israel, se discută despre asta și în Marea Britanie și, așa cum de fapt a fost anunțat chiar înainte de intrarea în circulație a tulpinei Delta, o doză de rapel ar fi necesară după un interval de timp de 8-12 luni de la vaccinarea cu cele două doze”.

La şapte luni de la debutul campaniei de imunizare, România se află abia la 25% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză. Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea avertizează că imunitatea celor care au trecut prin boală este pe terminate, iar cea a persoanelor vaccinate le garantează acestora că vor fi ferite de forme grave, nu de infectarea în sine.

Prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile a intrat în vigoare, ieri, cu un pachet de relaxări mai redus decât se aşteptau românii: masca de protecţie este în continuare obligatorie în spaţiile aglomerate, iar marile festivaluri de muzică cu zeci de mii de participanţi nu sunt încă posibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *