Skip to content
Coronavirus

Pfizer la prima doză, Moderna la rapel. Dr. Ion Ștefan explică de ce NU este periculoasă folosirea a două vaccinuri diferite

presamil.ro
" "

Într-un interviu pentru PS News, dr. Ion Ştefan, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucureşti, a reacționat după cazul tânărului care a fost vaccinat cu Pfizer la prima doză și cu Moderna la rapel, susținând că „situația nu este gravă”, cele două seruri fiind similare ca tehnologie de producere. În plus, adaugă medicul, în acest moment există un studiu în derulare ce analizează posibilitatea unei vaccinări mixte.

„Cele două vaccinuri sunt similare ca tehnologie de producere, au o eficiență similară, mod de acțiune asemănător, profilul de siguranță este cam același. În plus, se discută tot mai mult despre posibilitatea de a se mixta anumite vaccinuri pentru ca modalitățile de reacție din partea sistemului imun să fie cumva diferite și să acoperim mai multe zone, să se genereze anticorpi împotriva unor structuri diferite ale virusului Sars-Cov-2. Este un studiu în derulare care tocmai asta vrea să evidențieze, că se pot administra și vaccinuri mixte și că probabil răspunsul imun, nu știu dacă va fi o promptitudine mai amplă, dar cu siguranță va acoperi mai multe zone virale.

" "
" "

În acel proiect se încearcă să se acționeze complementar mai multe tipuri de vaccinuri cu mai multe tehnici de producere tocmai pentru a varia răspunsul imun al organismului și pentru a stimula atât imunitatea umorală prin producție de anticorpi, cât și imunitatea celulară cum se întâmplă cu vaccinul Pfizer”, spune medicul.

În continuarea interviului, Ion Ștefan a explicat în ce va consta vaccinarea mixtă.

„Studiul care este în derulare se referă la acele vaccinuri care sunt pe piața europeană și aici e vorba de cele două pe bază de ARN Mesager: Pfizer și Moderna, dar vaccinul AstraZeneca, iar în această horă mai pot intra și vaccinul Johnson & Johnson și Novavax. Există tentative de a mixa astfel de vaccinuri. Rămâne ca studiile în derulare să și dovedească eficiența unor astfel de asocieri”, susține Ion Ștefan.

De asemenea, acesta a afirmat că pentru vaccinarea mixtă se urmărește simplificarea acesteia prin combinarea unui vaccin de tip ARN mesager și a unuia de tip adenovirus.

„Asta încearcă să dovedească studiul respectiv, și anume, dacă sunt mai multe modalități de acțiune cu stimulări ale imunității din mai multe zone ale sistemului imun și care să acționeze pe locuri diferite virale, probabil că răspunsul s-ar putea să fie și mai promițător.

Acest lucru ar simplifica foarte mult schemele de vaccinare și nu ar mai complica programările care trebuie să țină cont de faptul că s-a inițiat un vaccin și vaccinarea trebuie continuată cu același tip de vaccin, dar aceasta este momentan o tentativă, rămâne ca ea să fie susținută acel studiu despre care v-am vorbit”, a conchis medicul.

Un bărbat care s-a vaccinat la un centru din Capitală susține că i-a fost administrat serul Moderna la rapel, deși prima doză a făcut-o cu serul Pfizer. Din acest motiv, el nu a putut inițial să obțină adeverința de vaccinare.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a transmis că a solicitat DSP București să demareze o anchetă în acest caz.

De asemenea, bărbatului îi va fi eliberată adeverința de vaccinare unde va fi menționat tipul vaccinului administrat la rapel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *