Ursula Von der Leyen pierde procesul privind secretizarea contractelor de achiziție a vaccinurilor Covid-19

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât miercuri că Comisia Europeană nu a acordat publicului „acces suficient de larg” la contractele de vaccin împotriva Covid-19, constatând nereguli în justificarea redactării unor părți din documente.

Litigiul la CJUE a fost deschis de membri ai Parlamentului European.

Decizia CJUE, scrie Politico, apare cu doar o zi înaintea votului în Parlamentul European pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei nvizat de Ursula von der Leyen, care trebuie să obțină sprijinul a 361 de europarlamentari joi pentru a fi reconfirmată șef al organismului executiv.

După negocierile Comisiei, în care a fost direct implicată Ursula von der Leyen, pentru achiziții de vaccinuri împotriva Covid-19, europarlamentari ai Verzilor au depus cereri pentru a avea acces la contracte și documente aferente pentru a întelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri.

Comisia a acordat acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru probleme de confidențialitate. Europarlamentarii au dat Comisia în judecată pentru blocarea accesului la informații.

Prima instanță administrativă a UE a decis miercuri că decizia Comisiei de a redacta secțiuni din acorduri conține „nereguli”.

Instanța a mai constatat că Comisia „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina de fapt interesele comerciale ale acestor întreprinderi”.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: