Piața auto din România a scăzut. Duster, cel mai vândut model, cu o lună foarte bună pentru noua generație

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Înmatricularile de autoturisme noi din Romania au avut o lună slabă, anticipată încă de luna trecută, când s-a înregistrat o creștere artificială a pieței, din cauza schimbărilor legislative la nivel european. După 7 luni se menține o creștere de două cifre.

Cinci din cele mai vândute 10 mărci auto din România au înregistrat scăderi în luna iulie, conform cifrelor de înmatriculări consultate de Profit.ro, după ce în iunie erau raportate creșteri peste media anuală.

Cauza principală este dată de înmatriculările grăbite din iunie, pentru evitarea interdicțiilor legate de GSR 2, noile norme de siguranță ale vehiculelor care au intrat în vigoare la 1 iulie.

Piața a scăzut cu 4,2%, cu un volum de 13.057 autoturisme noi înmatriculate, inclusiv Dacia numărându-se printre mărcile cu scăderi. Producătorul de la Mioveni a avut un volum de 3.617 autoturisme înmatriculate, ceea ce reprezintă o scădere de 16 procente față de anul trecut. De asemenea, VW a pierdut 18,4%, cu 849 de autoturisme (în scădere cu aproape 200 de unități față de anul trecut), Renault, -19,5%, Skoda, -41,3%, Ford, -17,1%.

În același timp, Toyota, care a fost cea mai vândută marcă de import în iulie, a avut o creștere de 7 procente, cu un total de 1187 autotuirsme, iar Hyundai a crescut cu 40%, la 1078 unități. De asemenea, din Top 10 al mărcilor, Kia și Mercedes au înregistrat creșteri ale vânzărilor, de 48 și, resepectiv, 51%. Printre scăderile majore este și cea a Tesla, care are un declin de 65%, căzând pe locul 17 în clasamentul mărcilor, cu 222 de unități.

În clasamentul celor mai vândute modele din luna iulie, Logan rămâne pe primul loc, dar cu un volum mai mic decât anul trecut, cu 4,2 procente, fiind urmat de Duster, care începe să raporteze vânzările noii generații (1132 de unități, în creștere cu 24,5%), de Sandero, cu 656 de unități, care scade cu 13,5%, Jogger, în creștere ușoară (469 unități, +1,3%), precum și de Hyundai Tucson, Toyota Corolla, Renault Clio, Toyota Rav4 și Kia Sportage, toate în creștere față de anul trecut.

O noutate este și dispariția lui Spring din clasamentul celor mai vândute automobile, din cauza schimbării de generație și a modificărilor din Programul Rabla. Cu numai 67 de exemplare înmatriculate, cel mai probabil mașinile de dealer, acesta așteaptă startul livrărilor pentru facelift, care se dă în septembrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: