Skip to content
Economie

Piața de asigurări din România, record absolut de reclamații: De 15 ori mai multe sesizări într-o singură lună decât se înregistrează în Germania într-un an întreg

iMoney

APCONS (Asociația pentru Apărarea Drepturilor și Intereselor Consumatorilor) atrage atenția asupra problemelor de pe piața asigurărilor RCA din România, subliniind numărul record de reclamații înregistrate comparativ cu alte state europene, exemplul cel mai concludent fiind Germania.

Astfel, în Germania erau înmatriculate la sfârșitul anului 2018 aproximativ 65 de milioane de autovehicule și 80 de milioane de contracte RCA (unele contracte sunt anuale, iar altele sunt încheiate pentru perioade mai mici de 12 luni). În aceste condiții, numărul total de reclamații RCA înregistrate pe tot anul 2018 de către BaFin (Autoritatea federală de supraveghere financiară din Germania – n.r.) a fost de 178.

În România, pe de altă parte, erau înregistrate 8 milioane de mașini la finalul anului 2018, deci de 8 ori mai puține decât în Germania. De asemenea, numărul contractelor RCA la finalul anului 2018 era de 14 ori mai mic, 5,87 milioane. Și cu toate acestea, doar în luna iulie 2019, ASF a înregistrat aproximativ 2.600 de reclamații.

În concluzie, numărul total de reclamații la BaFin pe tot anul 2018 a fost de 14,6 ori mai mic decât cel înregistrat de ASF doar în luna iulie a acestui an. De altfel, o singură societate de asigurări din România înregistrează, într-o singură lună, de 1,4 ori mai multe reclamații decât întreaga piață germană într-un an.

APCONS arată că nivelul de satisfacție și încredere a românilor în piața de asigurări autohtonă este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *