Skip to content
Economie

Piața de carte a intrat în colaps, vânzările au scăzut cu 70%. Doar câteva librării mari mai scot pe piață titluri noi

revistadealba.ro

Românii nu pun preț pe cărți în perioada de carantină, piața scăzând cu 70% în ultima lună, după ce librăriile au fost închise și doar 5-10% dintre cei care cumpărau din librării au migrat către online, spune Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER).

El arată că, în acest moment, doar câteva librării mari mai scot pe piață titluri noi, celelalte suspendându-și deja activitatea sau urmând să și-o suspende. Dacă în urmă cu câteva luni un sfert dintre cumpărătorii de carte efectuau achizițiile online, acum aceștia au rămas cam singurii care mai țin această piață în viață.

După ce librăriile au fost închise, piața de carte s-a prăbușit cu 70% și, practic, mai puțin de 10% dintre cei care cumpărau, în mod tradițional, din librării au migrat către online. Pe de altă parte, piața este blocată, pentru că în luna martie editurile încasau de la librării banii pentru cărțile vândute în noiembrie și decembrie, luni de vârf în acest domeniu.

După ce au fost închise, librăriile au rămas fără rulaj și au suspendat plățile către edituri, care, la rândul lor, se bazau pe acestea pentru a plăti tipografiile, autorii, ilustratorii, traducătorii etc. „Sau i-au plătit parțial, inclusiv din fonduri proprii. E un ecosistem foarte sensibil care determină dezechilibre foarte mari în momentul în care undeva apare o sincopă„, explică Mitrică.

Online-ul, spune el, este un canal bun de vânzare, dar nu poate să susțină pierderea canalului tradițional – librăriile, iar o piață care era și așa la limita supraviețuirii nu poate rezista pe termen scurt cu doar o treime din vânzări, informează profit.ro.

Potrivit directorului AER, revenirea după criza din 2009 a durat peste un deceniu pentru piața de carte și abia în 2019 au fost înregistrate cifre de afaceri similare cu cele dinainte de criză. „Dar această criză e total diferită. Ea s-a instalat brusc și aproape nimeni nu a avut timp de ajustare din mers, nici a personalului, nici a cheltuielilor. Revenirea din această criză se anunță aproape imposibilă pentru editurile mici, tocmai cele care dădeau sarea și piperul pieței de carte„, crede Mitrică.

El estimează că unele edituri vor dispărea după criză, exact cum și după criza precedentă au dispărut ori „s-au subțiat” anumite edituri, care erau foarte mari înainte. „Sunt doar câteva edituri mari care mai mișcă în perioada asta. Celelalte ori au închis, ori se pregătesc să o facă. Ori le-au suspendat, ori o vor face cât de curând. Mai ales că nici Bookfest, care era în perioada 27 – 31 mai, nu se face, deci nu mai există o presiune din piață să vii cu titluri noi până la o dată anume„, mai spune directorul AER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *