Skip to content
Economie Societate

Piaţa de investiţii imobiliare în primul semestru: Volume şi preţuri în creştere uşoară, dar cumpărătorii rămân foarte atenţi

Datele privind primul semestru arată că fost închise doar 4 tranzacţii de peste 10 milioane de euro pe piaţa imobiliară românească, în contextul în care în ultima perioadă se vehiculează informaţii despre o încălzire accentuată a pietei de investiţii imobiliare locale, iar cumpărătorii rămân foarte atenţi, potrivit raportului transmis, luni, de firma de consultanţă imobiliară JLL România.

Totodată, în primele şase luni, peste 70% din volumul de 340 de milioane de euro a fost generat de doar două tranzacţii – The Office şi portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital.

Este adevărat că există un număr crescut de tranzacţii în diverse stadii de negociere pe piaţa de investiţii, care este posibil să ducă piaţa la cel mai mare volum de după 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumpărătorii rămân foarte atenţi şi procesele de due-diligence sunt foarte detaliate”, a declarat Head of Capital Markets JLL România, Andrei Văcaru, citat de news.ro.

Prima jumătate din 2019 a demonstrat că există lichiditate în oraşele secundare pentru produse de calitate, instituţionale, fapt susţinut atât de cea mai mare tranzacţie din acest interval de timp, respectiv vânzarea The Office din Cluj Napoca, cât şi de faptul ca 70% din volumul total de investiţii s-a îndreptat spre alte oraşe decât Bucureştiul. Peste jumătate din investiţiile din primul semetru au vizat clădiri de birouri, tendinţă care este aşteptată să continue şi în perioada următoare, birourile rămânând cea mai lichidă clasa de active imobiliare în prezent.

În context regional, România şi Cehia sunt sigurele ţări care au înregistrat creşteri ale investiţiilor, în condiţiile în care în Polonia, Ungaria şi Slovacia au fost consemnate scăderi. În primele şase luni, piaţa de investiţii din Europa Centrală şi de Est a depăşit 5,47 miliarde de euro şi a fost dominată la fel ca şi anii anteriori de Polonia şi Cehia, care cumulează, în total, 80% din volumele investiţionale”, se arată în raport.

În ultimele 12 luni, în România preţurile pentru proprietăţi industriale şi de birouri au crescut (yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte de bază, cele pe piaţa de birouri au scăzut cu 25 puncte de bază), în vreme ce pentru retail au rămas la acelaşi nivel, potrivit JLL.

Evoluţia de mai sus este în concordanţă cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este în creştere pentru proiecte industriale şi de logistică, în special datorită expansiunii comerţului electronic şi implicit a spaţiilor care deservesc retailerii din on-line, în vreme ce centrele comerciale tradiţionale îşi pierd din atractivitate mai ales în cazul produselor secundare. De menţionat de asemenea, că în contextul aparentei efervescenţe din piaţă, există riscul ca spreadul dintre aşteptările de preţ ale cumpărătorilor şi ale vânzătorilor să crească în perioada următoare”, a comentat Andrei Văcaru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *