Skip to content
" "
Economie Societate

Piața imobiliară: Cererea de locuințe este mai mare, apar întârzieri la încheierea tranzacțiilor

piata-az.ro

Ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a continuat să încetinească în al doilea trimestru, mai ales în marile orașe, în frunte cu Bucureștiul, dar într-un context în care volumul tranzacțiilor imobiliare la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, iar oferta este, dimpotrivă, mai scăzută, scrie Profit.ro.

Această discrepanță este explicată de specialiști prin faptul că între faza de căutare a unei locuințe și luarea unei decizii de achiziție intervine o perioadă mai lungă de așteptare. „În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuințe (cumpărători care au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul) a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. Credem că este o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021”, spune Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro.

" "

După ce s-a situat la 1,6% în ultimul pătrar din 2018 și, respectiv, la 0,8% în primele trei luni din 2019, în al doilea trimestru al acestui an, ritmul de creștere a prețurilor cerute pentru proprietățile rezidențiale din România s-a înjumătățit din nou, ajungând la 0,4%. Totodată, datele arată că variația anuală a prețurilor s-a situat la +3,5% în T2 2019, în scădere de la +4,6% în cele trei luni anterioare. De menționat este că nivelul actual al acestui indicator este cel mai scăzut din ultimii patru ani, adică din primul trimestru din 2015, când proprietățile rezidențiale erau cu doar 2,7% mai scumpe decât în perioada similară a anului anterior. Spre comparație, cea mai mare valoare a acestui indicator, anume +13,4%, a fost atinsă în T3 2016. Stabilizarea prețurilor, mai pregnantă în București Datele statistice relevă că tendința de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternică în București. Astfel, dacă aici apartamentele au consemnat o scădere de 0,8% față de trimestrul anterior, în restul țării acestea s-au apreciat cu 1,4%. Casele și vilele scoase la vânzare, însă, au cunoscut o scădere mai mare la nivel de Capitală (-1,6%) față de restul țării (-0,6%). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în București și, respectiv, cu 3,8% în țară; casele și vilele, pe de altă parte, sunt cu 2% mai ieftine în Capitală, dar cu 3,5% mai scumpe în rest.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *