Skip to content
Societate

Piața imobiliară în blocaj. Cum cresc artificial prețurile locuințelor din România

constantadeazi.ro

După ce a început anul în forță, piața imobiliară e în impas. Războiul din Ucraina și inflația au făcut ca românii să prefere să mai aștepte atunci când vor să cumpere o locuință. Prețurile par ținute sus în mod artificial, inclusiv prin anunțuri false sau „umflate” pe site-urile de specialitate.

Alex încearcă să-și găsească o locuință nouă în București de mai mult de un an, de când copii au crescut și apartamentul de două camere a devenit insuficient. A căutat ceva cu patru camere în Militari sau Drumul Taberei.

După ce a perfectat cu banca toate detaliile, a început să caute pe site-urile de anunțuri. De șase luni, periază în fiecare zi anunțurile, le știe pe toate.

„Au crescut cu 10% prețurile, dar este o creștere falsă pentru că anunțurile sunt aceleași de șase-șapte luni, sunt aceleași apartamente. Proprietarii spun că nu se grăbesc. Acum cumpără cine este disperat să cumpere sau cine este disperat să vândă”, a declarat Alex Ivan pentru Europa Liberă.

În căutările sale, la care s-au solidarizat ocazional și alți prieteni, Alex spune că a descoperit indicii despre modalități de menținere a prețurilor sus pe piața imobiliară

De exemplu, reprezentantul unei agenții imobiliare a postat pe un site de specialitate mai multe anunțuri pentru apartamente de 2 camere situate în blocuri cu cel puțin opt etaje în cartierul Drumul Taberei, din Capitală. Prețul solicitat este în jurul a 98.000 de euro, considerat de cei interesați peste nivelul de tranzacționare din zonă.

Utilizatorul a postat și un alt anunț, în aceeași zonă, într-un bloc cu 4 etaje însă, pentru care cere 120.000 de euro. Poza care îl însoțește este de fapt un releveu – plan de apartament generic.

Prietenii lui Alex au sunat la numărul disponibil, li s-a promis că vor fi resunați, lucru care nu s-a mai întâmplat.

„Am resunat de mai multe ori, dar nu a mai răspuns nimeni”, ne-a povestit unul din tineri. Au ajuns la concluzia că, în fapt, anunțul ar fi unul fals, menit să impulsioneze achiziționarea la la prețul cerut a celorlalte proprietăți pe care le-a scos la vânzare.

Anunț blocat, pentru preț „necredibil”… de mic

Printr-o experiență și mai surprinzătoare a trecut anul trecut un clujean, pe o piață și mai „explozivă” decât cea din Capitală, unde prețul mediu solicitat pe apartament trece în prezent de 2.400 de euro/mp.

A scos la închiriat, pe un cunoscut site de anunțuri, un apartament cu 2 camere, într-unul din cartierele căutate din oraș. A solicitat 200 de euro/lună, în condițiile în care locuința nu era modernizată și a stat neocupată o bună parte din pandemie.

Anunțul i-a fost blocat după câteva zile, când a primit un mesaj din partea portalului, că „anunțul nu mai este vizibil pentru că prețul cerut nu este credibil pentru produsul sau serviciul oferit”.

Citește articolul complet AICI romania.europalibera.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *