Skip to content
Economie

Piața imobiliară, la pământ: Românii renunță la cumpărarea unei locuințe și se îndreaptă spre închiriere

Ziarul Clujean

Circa 14% din românii care doreau să cumpere o locuinţă înainte de pandemie se gândesc acum să renunţe la cumpărare şi să ia în calcul închirierea, arată un studiu realizat pe Storia.ro referitor la intenţiile, aşteptările şi deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară în contextul pandemiei.

74% dintre respondenţii studiului Storia.ro, citat de Adevărul, aveau în plan să facă o tranzacţie imobiliară în acest an, cei mai mulţi dintre ei fiind interesaţi de vânzare sau de cumpărare (63%). Întrebaţi dacă informaţiile noi despre pandemie ar putea să le schimbe planurile, 56% dintre participanţii la studiu au răspuns afirmativ, cele mai afectate proprietăţi fiind apartamentele (43%), urmate de case (41%), terenuri (11%) şi alte tipuri de proprietăţi (5%).

Cum se schimbă procesul de achiziţie şi de închiriere în domeniul imobiliar şi în ce fel sunt influenţate planurile românilor atunci când vine vorba despre tranzacţiile imobiliare sunt doar câteva dintre informaţiile scoase la iveală de studiul Storia.ro.

Dintre cei care plănuiau să cumpere sau să închirieze o locuinţă, 44% declară că planurile lor nu sunt influenţate în niciun fel de informaţiile cu privire la COVID-19. Totuşi, 27% se gândesc să aleagă o proprietate mai ieftină, iar 14% se gândesc să renunţe la cumpărare şi să ia în calcul închirierea.

Cei mai mulţi dintre români cred că preţurile ar putea să scadă, în timp ce un procentaj mai mic crede că acest lucru este greu de estimat în acest moment. „Perioada pe care o traversăm i-a făcut pe oameni să reevalueze şi să reorganizeze mai multe aspecte ale vieţii lor, aşa că ne-am dorit să aflăm dacă şi în ce măsură s-au schimbat intenţiile, aşteptările şi deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară. Aceştia sunt în continuare interesaţi să cumpere şi să închirieze proprietăţi şi decizia celor mai mulţi dintre ei nu a fost influenţată de pandemie, în timp ce unii români se gândesc la o posibilă amânare a deciziei, de la trei luni şi până la un an. Un punct comun pe care l-am întâlnit la mulţi dintre respondenţi se referă la alegerea de a lucra cu un agent imobiliar. Dintre respondenţii care vor să cumpere sau să închirieze, 59% intenţionează să folosească serviciile unui agent”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *