Piaţa imobiliară, pe minus. Se vând mai puține apartamente 

bloc apartament strada
Foto: Facebook

2023 e anul în care vânzările de apartamente au mers pe minus. Ce n-a oprit pandemia sau războiul din Ucraina, a oprit inflația. Plătim mai mult pentru mâncare și utilități, iar apetitul pentru achiziția de locuințe s-a redus. Se vede și în cifrele oficiale.

S-au cumpărat cu 22% mai puține apartamente în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) analizate de Economica.net.

Se menține astfel tendința de scădere observată la începutul anului.

În doar cinci județe din România s-au cumpărat mai multe unități individuale în perioada ianuarie-iunie anul acesta, în timp ce în alte județe vânzările s-au redus chiar și cu mai mult de jumătate, scrie economica.net.

De criză n-a fost ocolit nici Bucureștiul, acolo unde se vând cele mai multe locuințe. Minus 27% este diferența dintre prima jumătate a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, anul acesta s-au parafat 19.584 tranzacții pentru proprietăți individuale, față de aproape 27.000 cât au fost parafate în 2022 în perioada analizată.

Unde s-au vândut totuși mai multe apartamente
Doar în cinci județe s-au înregistrat creșteri de tranzacții. Este vorba de Vâlcea cu +1%, Argeș, cu un +2%, Călărași și Maramureș cu +7%, Prahova cu +11%.

Față de ușoarele creșteri de vânzări de apartamente înregistrate în cele cinci județe, scăderile sunt mai mari. Cea mai mare dintre ele s-a înregistrat în Olt, acolo unde s-au vândut cu 71% mai puține locuințe, potrivit calculelor și comparațiilor efectuate de Economica.net. În Teleorman tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu 56%, în Botoșani s-au parafat cu 45% mai puține tranzacții, În Vrancea scăderea a fost de 44%, iar în Gorj de 41%.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL