Piața ipotecară a crescut cu 29% în primul trimestru, în ciuda scumpirii locuințelor

proprietate imobiliară
Sursa foto: Unsplash

În primele trei luni ale acestui an au fost acordate credite ipotecare noi în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel național, potrivit calculelor SVN Credit, excluzând refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.

În total, raportările realizate de Banca Națională a României (BNR) indică un volum de credite ipotecare acordate în România în trimestrul întâi din acest an de 2,15 miliarde de euro, în creștere cu peste 95% față de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru trimestrul I din 2023, acestea incluzând însă și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.

„Piața ipotecară din România este într-o revenire puternică de mai multe luni, coroborată și cu creșterea numărului de locuințe vândute, care a fost de aproape 19% în primele trei luni din acest an față de perioada similară din 2023. Având în vedere rezultatele din primul trimestru din acest an, 2024 va fi un an cu un reviriment puternic, pregătindu-se astfel terenul pentru un 2025 care ar putea aduce un nou record de credite ipotecare acordate, în funcție și de dimensiunea stocului de locuințe aflate la vânzare și de evoluția macroeconomică locală. Încrederea consumatorilor a revenit însă la un nivel bun iar dobânzile urmează o tendință de scădere continuă”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: