Piatra Neamț: candidații la alegerile locale. Probleme pentru PSD, ADU și AUR

Sursa foto: Inquam Photos / Adrian Pîclişan

Alegerile locale din Piatra Neamț oferă prima șansă la victorie celor din PNL, care deja dețin funcția de primar. PSD și ADU sunt principalii rivali pentru PNL, în timp ce AUR recrutează de la liberali. Dacă PNL pare stabil pe scena politică locală, PSD, ADU și AUR au probleme interne care le pot pune în pericol întreaga campanie electorală.

Andrei Carabelea

Andrei Carabelea este la primul mandat de primar în Piatra Neamț, după ce în 2024 a câștigat alegerile locale cu PNL. Acesta a avut un mandat foarte bun, reușind să dezvolte multe proiecte importante pentru oraș și să aducă bani pentru investiții. În 2024, 60% din bugetul primăriei este pentru investiții.

Cele mai multe investiții ale administrației Carabelea au fost în sistemul de învățământ din oraș. Primarul PNL a investit și în infrastructura rutieră din oraș, pentru a fluidiza traficul și a garanta siguranța cetățenilor.

Primarul Carabelea a fost implicat și într-un scandal. Viceprimarul Alin Lehăduș, din PSD, l-a acuzat pe primar că fraudează consumul de apă de acasă. Andrei Carabelea a declarat că este totul o minciună.

„Disperaţi că le fuge pământul de sub picioare şi odată cu el şi funcţiile, unii „coordonatori” de la PSD Piatra-Neamţ au început să inventeze minciuni la adresa primarului. Ultima mizerie leagă numele meu de un aşa-zis branşament ilegal la reţeaua de apă”, a scris Carabelea pe rețelele de socializare.

În urma acestui război PSD-PNL, viceprimarul Lehăduș și-a pierdut mandatul în urma votului din Consiliul Local. Totul a fost posibil cu o trădare din PSD, pusă la cale de Florentina Luca Moise, care a devenit viceprimar și a fost exclusă din PSD.

Pentru Consiliul Județean Neamț, PNL l-a desemnat candidat pe George Lazăr, fost prefect și fost secretar de stat la Ministerul Energiei. George Lazăr deține și funcția de președinte PNL Neamț.

Andrei Carabelea, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Niță, principalul rival pentru Carabelea

Adrian Niță va fi candidatul PSD la alegerile locale din Piatra Neamț. Acesta a fost prefect de Neamț, iar în urmă cu câteva zile a demisionat din funcție pentru a putea intra în campania electorală.

Niță provine din PDL și era un apropiat al lui Gheorghe Ștefan (condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani) și Ionel Arsene (condamnat pentru trafic de influență și, în prezent, fugar).

După fuziunea dintre PNL și PDL, Niță a trecut la M10, fostul partid al Monicăi Macovei (condamnată recent cu suspendare pentru că a accidentat un motociclist). În 2016, Niță a primit, cu sprijinul PSD, funcția de director al Publiserv SA, companie în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. În perioada în care a stat la conducerea Publiserv, Niță a fost acuzat inclusiv de procurorii DNA, arată presa locală.

Adrian Niță, sursa foto: Adrian Niță

La Consiliul Județean Neamț, PSD ar putea să-l susțină pe Ion Asaftei. În 2020, Ionel Arsene, fost lider PSD și fost președinte CJ Neamț, a făcut Alianța pentru Modernizarea Neamțului împreună cu ALDE și PUSL (partidul controlat de Dan Voiculescu). După condamnarea definitivă a lui Arsene, Asaftei a primit funcția de președinte interimar al CJ și ar putea continua și după 2024 cu sprijinul PSD.

Principala problemă a celor din PSD este una de credibilitate după scandalul cu Ionel Arsene. Fostul președinte al Consiliului Județean este în Italia și nu a fost adus în România pentru a-și executa pedeapsa.

Probleme în ADU

USR avea un viceprimar în Piatra Neamț, pe Marius Irimia, care în 2020 a candidat la primărie. Deputatul Iulian Bulai, președintele USR Neamț, a decis să meargă la alegerile locale din Piatra Neamț cu un alt candidat.

Alianța Dreapta Unită a luat decizia să o susțină pe Alina Tatomir, consilier local PMP, la alegerile locale din Piatra Neamț. Tatomir este avocat și, momentan, singura femeie în cursa pentru Primăria Piatra Neamț.

Iulian Bulai a decis să-l excludă din USR pe Marius Irimia, în urma votului din Consiliul Local privind demiterea lui Alin Lehăduș din funcția de viceprimar. Marius Irimia a acuzat că USR-ul condus de Bulai face blaturi cu PSD.

„Eu cred că domnului Bulai i se face oarecum frică de mine și de greutatea, puterea pe care aș putea să le adun eu. Mă vede ca pe un contracandidat, iar el este un om slab, înconjurat doar de oameni care sunt mai slabi decât el. Oricine are altă părere decât a lui este executat, iar partidul USR este mai rău decât PSD”, a declarat Irimia pentru presa locală.

Marius Irimia a anunțat că va candida ca independent la alegerile locale din Piatra Neamț. Acest ar putea să se bucure de susținerea REPER, noul partid al lui Dacian Cioloș, și să atragă electoratul USR.

Pentru Consiliul Județean, Alianța Dreapta Unită o propune pe Maria Apostol, consilier județean USR.

Alina Tatomir, sursa foto: Alina Tatomir

AUR Piatra Neamț refuză candidații impuși de Simion

George Simion are probleme la Piatra Neamț, după ce l-a impus pe Marius Vasile Apopei drept candidat AUR pentru primărie. Acesta este fost consilier județean, fost membru PNL și a lucrat la Ministerul Fondurilor Europene în 2020 și 2021.

Filiala AUR Piatra Neamț a demisionat în bloc după decizia lui George Simion. Aceștia au refuzat să aibă un candidat impus de la București.

„Oragnizația AUR Piatra Neamț nu susține și nu e de acord cu candidatura lui Marius Apopei, un candidat impus de la București, care nu a făcut nimic pentru această organizație.

Apopei s-a plimbat prin 3 partide politice. Impunerea unui candidat de la centru fărtă acordul membrilor unei filiale contravine statutului AUR  care adesea e călcat în picioare de mai marii partidului”, au declarat membrii AUR care au părăsit partidul lui Simion.

Chiar dacă Simion are acum un candidat, a rămas fără filială și susținători în Piatra Neamț.

Senatorul Sorin Lavric a fost desemnat să candideze la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. Sorin Lavric este cunoscut pentru scrierile sale misogine și pentru faptul că a elogiat fasciștii români. De asemenea, în timpul pandemiei acesta a criticat certificatul verde și vaccinul împotriva Covid19.

SOS România

SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă, va avea un candidat la Primăria Piatra Neamț. Marius Loredan Popa, fost membru AUR, va candida la alegerile locale din Piatra Neamț cu partidul SOS. Popa a demisionat din AUR după ce George Simion l-a impus pe Apopei drept candidat AUR.

PUSL

PUSL, partidul controlat de Dan Voiculescu, va candida cu Vasile Panaite la Primăria Piatra Neamț. Acesta are un lung trecut politic, schimbând mai multe partide. În 2008 a candidat cu PDL pentru un mandat de deputat, apoi a trecut în PSD și a fost numit prefect. Din PSD a trecut la Pro România și apoi PNL l-a recrutat și l-a numit secretar de stat în guvernul Orban. În martie 2024 a intrat în echipa PUSL și va candida la alegerile locale din Piatra Neamț.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL