Skip to content
Politică

PICCJ a rupt tăcerea cu privire la Onea și Negulescu. O acuzație lipsește totuși din peisaj

jurnalistii.ro

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a rupt tăcerea cu privire la procurorul Lucian Onea și la fostul procuror Mircea Negulescu „Portocală”. Vedeți mai jos ce acuzație lipsește totuși din peisaj.

Într-un comunicat publicat joi pe site-ul propriu, PICCJ anunță că le-a pus sub urmărire penală pe cele două foste vedete ale „unității de elită” DNA Ploiești doar pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, deși în spațiul public a fost avansată ipoteza cercetării pentru presupuse fapte de represiune nedreaptă.

Precizăm că actualul Cod Penal pedepsește cu până la 5 ani de închisoare inducerea în eroare a organelor judiciare și cu până la 10 ani represiunea nedreaptă.

Iată precizările integrale ale Parchetului General:

„Având în vedere solicitările din partea jurnaliștilor și dezbaterile existente în spațiul public referitoare la unul dintre dosarele aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să comunice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează acte de urmărire penală față de suspecții Negulescu Mircea și Onea Lucian sub aspectul participației improprii, sub forma complicității, la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare (art. 52 rap. la art. 48 Cod penal rap. la art. 268 alin. 2 Cod penal).

În fapt, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – mai 2015, suspecții Negulescu Mircea (la data săvârșirii faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti) și Onea Lucian (procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) ar fi determinat o persoană, prin constrângere, să întocmească în fals o sesizare și documente care să susțină cele reclamate în conținutul acesteia. Documentele falsificate au fost expediate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti și folosite drept probe în două dosare, precum şi în susţinerea/motivarea unei cereri de extrădare.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *