Piedone a trecut rapid peste episodul Colectiv. A inaugurat piata Rahova fără aviz la incendiu

Cristian Popescu Piedone, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un incendiu izbucnit la Piața Rahova aflată în subordinea primăriei conduse de Piedone a fost rapid stins în presă. El scoate la iveală aceeași problemă de la Colectiv: lipsa avizului de securitate. Piedone a executat o pedeapsă cu închisoarea în dosarul Colectiv.

O știre despre un nou incendiu în sectorul lui Piedone a trecut rapid neobservată.

Piedone nu a învățat nimic din Colectiv. A inaugurat piata Rahova fără aviz la incendiu. A luat foc
În urmă cu patru zile Piața Rahova, cea mai mare din sector, pe unde se perindă zilnic 6-7.000 de bucureșteni, a luat foc. Poliția Locală sector 5 a înconjurat cu cerbicie locul incidentului cu o bandă personalizată care să țină curioșii la distanță.

Primarul Piedone nu s-a prezentat la locul incidentului. Nu a postat nimic pe rețelele de socializare.

Newsweek România a aflat că ISU a făcut recent un control la Piața Rahova și a constatat că aceasta nu are autorizație de securitate la incendiu. Motiv pentru care a sancționat contravențional Administrația Piețelor Sector 5 din subordinea directă a Primăriei Sectorului 5.

Dar tot ISU susține că situația nu e gravă așa că nu are motive să închidă piața.

Piața Rahova a fost piață inaugurată chiar de către Piedone cu fast în 2023 după ce angajații săi o închiseseră în 2020 din motive de siguranță.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul incendiului de la Colectiv în urma căruia au murit 64 de oameni.

A ieșit din spatele gratiilor după numai un an și jumătate după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

A fost repus în aceeași zi pe funcție cu largul concurs al președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP).

Acum este principalul contracandidat al actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan.

ISU: Piata Rahova nu are aviz de securitate la incendiu
Două răspunsuri ale ISU București-Ilfov către cetățeni care au sesizat probleme la Piața Rahova intrate în posesia Newsweek România ne arată o situație similară celei de la momentul producerii tragediei de la Colectiv și că ne aflăm în permanență în fața producerii unei astfel de tragedii.

Conform primului răspuns al ISU din 01.02.2024, ISU susține că a emis o autorizație de Securitate la incendiu dar că aceeași clădire a fost pusă în funcțiune fără să fie emis un astfel de aviz deși un astfel de aviz fusese emis pentru aceeași clădire în 2018:

“(…) vă informăm că, a fost efectuată o verificare la imobilul Piata Rahova din Șos. Alexandriei nr. 3-5, sector 5, București, unde s-a constat faptul că, imobilul a fos tpus în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, motiv pentru care beneficiarii investiției au fost sancționați contravențional potrivit prevederilor legale.

Vă comunicăm faptul că, ISU Dealul Spirii București-Ilfov, a emis avizul de Securitate la incendiu cu nr. 3547/18-SU-BIF-A din 11.12.2018, pentru clădirea cu funcțiune de comerț, regim de înălțime P+1E și suprafața desfășurată de 4409,78 mp amplasată în șos. Alexandriei nr. 3-5, sector 5, București”.

Conform celui de-al doilea document al ISU din 20.02.2024, Piața Rahova a avut aviz dar acum nu-l mai are: “Pentru respectarea măsurilor de apărare împotriva incediilor ISU BIF a efectuat un control în Piața Rahova situată în Șos. Alexandriei, nr. 3-5, sector 5, București în urma căruia s-a constatat că imobilul a fost pus în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, faptă care a fost sancționată contravențional potrivit prevederilor legale în vigoare. Pentru clădirea cu funcțiune de comerț în discuție a fost emis aviz în 2018 de securitate la incendiu”,

Cum se explică anomalia
Un expert în securitatea la incendiu ne-a explicat situația care se bate cap în cap: “Din moment ce te apuci de noi lucrări la un obiectiv avizul (n.r. de securitate la incendiu) existent încetează. Atât vreme cât Primăria sectorului 5 nu a terminat lucrările (n.r. la Piața Rahova) și obiectivul se află încă la constructor nici ISU nu poate să le dea un nou aviz. Deci una peste alta la acest moment nu au aviz de Securitate la incendiu iar piața e dată în folosință fără un proces verbal de recepție“.

Pe pagina de internet a Administrației Piețelor Sector 5 aflată în subordinea directă a Primăriei Sectorului 5, Piața Rahova nu apare cu nici un fel de problemă, fiind zugrăvită ca cea mai importantă piață din acest sector.

După tragedia de la Ferma Dacilor, legislația a fost înăsprită
În cele două răspunsuri, oficialii ISU au susținut că nu au motive să și închidă piața Rahova: “ISU BIF nu a constatat ]ncadrarea obiectivelor ]n prevederile HGR nr. 915 din 3 noiembrie 2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portannte, respectiv a limitării propagării focului și a fumului edificiului și la vecinătăți”.

Numai că, după o alta tragedie, cea de la Ferma Dacilor, legislația în privința închiderii obiectivelor care nu respectă normele de siguranță a fost înăsprită.

O directivă în acest sens a fost trimisă chiar de către ISU București Ilfov către toate inspectoratele județene de urgență. Culmea este că, deși a emis directiva în ianuarie 2024, ISU București Ilfov pare să fi fost prima care nu a respectat prevederile acesteia.

Așa că, în loc să se folosească de prevederile noii directive, inspectorii ISU și să închidă Piața Rahova, au lăsat-o să funcționeze în continuare.

Piedone inaugurase Piața Rahova în 2023
Cristian Popescu Piedone a inaugurat în noiembrie anul trecut cu mare fast chiar Piața Rahova.

După ce, conform unui clip video postat pe pagina sa de socializare, în numai două săptămâni piața fusese modernizată.

“Imposibilul devine posibil. Am adus culoare și natură, ordine și respect pentru cetățean în zona celei mai cunoscute piețe agroalimentare din sector: Rahova. Munca „Echipei Piedone” începe să capete contur în comunitatea noastră!”, le spunea plin de emfază Piedone directorilor din subordinea sa la inaugurarea Pieței Rahova.

Singurele noutăți aduse de modernizarea care a dus la inaugurarea cu fast a lui Piedone par că sunt niște borduri, pavele, bănci de lemn, o fântână arteziană și o statuie cu un mușchetar.

Toate amplasate în partea din fața pieței Rahova.

Tot Piedone închisese Piața Rahova din motive de siguranță în 2020
În plină pandemie, angajații lui Piedone luaseră decizia să închidă piața Rahova din motive de siguranță după ce piața tocmai ce fusese supusă unui amplu proces de modernizare de către administrația primarului precedent, Daniel Florea. Ajuns acum în barca AUR.

Într-o postare pe internet, city managerul Iulian Cârlogea și viceprimarul Nikolaidis, doi dintre cei mai apropiați colaboratori de-ai lui Piedone, le explicau din spatele unei măști de protecție împotriva covid vânzătorilor că este necesar ca piața să fie închisă din cauza unor lucrări efectuate defectuos.

“Pentru siguranța dumneavoastră și a cetățenilor care intră aici zi de zi s-a luat decizia să închidem piața și punem două corturi în față”, le explicau oficialii vânzătorilor din piață.

Citeste mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: