Skip to content
Politică

Piedone nu scapă de probleme. ANI îi suflă în ceafă

www.nineoclock.ro

ANI susține că, în perioada 2013 – 2015, Cristian Popescu Piedone a semnat, în calitate de primar, în perioada 2013-2015, șase acorduri de funcționare și douã autorizații de funcționare pentru God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL și Chocoland SRL, societãți la care copiii sãi dețin calitatea de asociat și funcția de administrator.

Redăm comunicatul integral:

”Agenția Naționalã de Integritate a constatat încãlcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativã de cãtre POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, fost primar al Sectorului 4, București.

În calitate de primar al Sectorului 4, București, POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE a semnat, în perioada 2013-2015, șase acorduri de funcționare și douã autorizații de funcționare pentru God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL și Chocoland SRL, societãți la care copiii sãi dețin calitatea de asociat și funcția de administrator.

De asemenea, Agenția Naționalã de Integritate a constatat la data de 14 septembrie 2016 existența indiciilor privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese de cãtre POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE și a sesizat Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuãrii cercetãrilor.

Persoana evaluatã a fost informatã despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

Persoana evaluatã a încãlcat astfel dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003 potrivit cãruia: „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercitã o demnitate publicã sau o funcție publicã are un interes personal de naturã patrimonialã, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”, art. 71 din Legea nr. 161/2003 potrivit cãruia: „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnitãților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public” și art. 76 din Legea nr. 161/2003 potrivit cãruia: „Primarii ºi viceprimarii, primarul general ºi viceprimarii municipiului Bucureºti sunt obligaþi sã nu emitã un act administrativ sau sã nu încheie un act juridic ori sã nu emitã o dispoziþie, în exercitarea funcþiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soþul sãu ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziþiile emise cu încãlcarea obligaþiilor prevãzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolutã”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinarã si se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demniãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum si al dreptului la apãrare”, se arată în comunicat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *