Skip to content
Politică

Pieleanu a pronunțat numele ce ar putea reorganiza PNL-ul lui Orban. Opoziția, moment delicat după moțiune EXCLUSIV

agerpres.ro

Sociologul Marius Pieleanu a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a pronunțat numele liberalului care ar putea reorganiza PNL după degringolada produsă de către actualul președinte al partidului, Ludovic Orban.

CITIȚI ȘI: UPDATE MOȚIUNEA DE CENZURĂ A PICAT / Numărătoarea voturilor, în direct pe Facebook

Discuția a pornit de la contextul mai larg al moțiunii de cenzură de miercuri, care a eșuat la o distană de 67 de voturi (a se vedea linkul de mai sus).

„Cu siguranță că alianța PSD-ALDE va avea de câștigat, fiindcă s-a confirmat încă o dată faptul că în Parlament partidele de guvernământ dețin o majoritate sigură – ceea ce le permite să ia măsurile necesare pentru dezvoltarea acestei țări, dacă își doresc acest lucru (și noi sperăm cu toții să-și dorească chestiunea asta)”, a afirmat Pieleanu.

În continuare, patronul institutului de sondaje Avangarde a deplâns „momentele penibile” de marți și miercuri ale PNL, când Ludovic Orban nu a reușit să strângă decât câteva zeci de oameni la protestul din Piața Victoriei, apoi când – în timpul moțiunii – liberalii au desfășurat un banner în plenul reunit al Parlamentului. În acest context, Marius Pieleanu a pledat pentru acordarea unei funcții mai importante în partid fostului deputat PNL Dan Motreanu, recent achitat în primă instanță într-un dosar DNA.

Cu toate acestea, sociologul a subliniat că PNL rămâne în sondaje la peste 20% ca intenție de vot, ceea ce în opinia lui reprezintă un scor nemeritat de mare.

„Moțiunea a fost pe de altă parte și o aventură a Partidului Național Liberal – mai concret, a actualului lider, care putea să evite totuși fie moțiunea de cenzură, fie momentele penibile de astăzi și mai ales cele de aseară, de la miting. Le putea evita printr-o mai bună organizare. Din păcate, Partidul Național Liberal a rămas văduv și la capitolul «secretar general», și la capitolul «cadrist» (omul care organizează partidul). Poate totuși întoarcerea lui Dan Motreanu n-ar fi rea în acest context – mai ales că a și fost achitat de justiție (Dan Motreanu fiind un liberal vechi și cu foarte multă pricepere). Faptul că Dan Motreanu este doar vicepreședinte pe Educație este o poziție – în opinia mea – insuficient de consistentă pentru el. E adevărat: eu sunt subiectiv – îl cunosc și cred că poate să facă mult mai multe pentru partid. Poate președinte executiv, poate secretar general al partidului – poziții din care să aibă mână liberă să organizeze PNL. PNL este ca un club de idei astăzi; nu este un partid organizat. Un club de idei nu poate să aibă pretenția de a conduce țara, pentru că e altceva.

Deplâng de asemenea poziția relativ penibilă a PNL-ului de aseară, când n-au fost în stare să scoată în stradă nici măcar câteva mii de oameni, deși sunt convins că dacă se organizau filialele din București (fie ele chiar și cele de tineret), puteau să aducă 2-3.000 de suporteri, chiar dacă era ploaie afară.

Deci una peste alta, Partidul Național Liberal a ieșit nu neapărat prost, dar cu imaginea șifonată: eșec la miting, eșec la moțiune. De ce au făcut toate astea? De ce au avut o inițiativă de a face un miting, dacă nu se bazau pe o participare suficientă? De ce au organizat o moțiune, dacă nu se bazau pe un număr suficient de oameni care să voteze? Nimeni nu știe; poate doar domnul Orban.

Altfel, Partidul Național Liberal rămâne la peste 20% intenție de vot – foarte mult, dacă mă întrebați pe mine, în raport cu ceea ce face conducerea sa de astăzi”, a detaliat Pieleanu.

Cu privire la Uniunea Salvați România, profesorul universitar a avut o perspectivă și mai dură, Marius Pieleanu punând la îndoială chiar șansele USR de a intra în viitorul parlament, în ipoteza în care partidul lui Dan Barn continuă pe linia de până acum, de a face opoziție doar de dragul opoziției. Mai precis, erodarea USR în sondaje se produce în favoarea ALDE, a Pro România și a Mișcării România Împreună (partidul lui Dacian Cioloș), a subliniat directorul GSSC Avangarde.

„USR-ul trebuie să înceteze cu astfel de manifestări, care devin sterile și monotone prin repetabilitatea lor. Nu poți s-o ții, timp de patru ani de prezență în Parlament, doar cu un singur slogan: «Jos Dragnea și jos corupții!» Ei trebuie să vină cu proiecte alternative, cu inițiative legislative, care să producă dezvoltare economică, care să îmbunătățească calitatea vieții românilor, care să ducă societatea mai departe… Nu poți să câștigi electoratul doar pe probleme de justiție și cu discursuri radicale (uneori fascistoide – în mod evident). De altfel, și sondajele de opinie nu înregistrează (oricare ar fi institutul) un plus de procente în dreptul USR-ului, ci mai degrabă în altă zonă – cum ar fi ALDE, Pro România sau partidul domnului Cioloș.

În opinia mea, USR-ul s-ar putea să aibă o problemă de intrare în Parlament peste doi ani de zile, când vor avea loc alegeri, dacă o să continue doar cu această sintagmă: «Jos corupții, jos penalii!»” a încheiat profesorul de la SNSPA.

2 comentarii la “Pieleanu a pronunțat numele ce ar putea reorganiza PNL-ul lui Orban. Opoziția, moment delicat după moțiune EXCLUSIV

  1. Da USR va avea probleme dacă va continua cu jos coruptii etc! USR va avea probleme numai dacă va continua , după ce dragnea &co vor ajunge la pușcărie! Sa dea Domnul sa aibe USR probleme la parlamentare! In rest pieleanu cred ca formează multe generații de cretini la snspa! Nu le judeca deloc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *