Skip to content
Politică

Pieleanu, concluzie usturătoare pentru Orban după CN al PNL: Rămâne de văzut dacă se va obișnui! EXCLUSIV

antena3.ro

Sociologul Marius Pieleanu a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras o concluzie usturătoare pentru liderul PNL, Ludovic Orban, după Consiliul Național (CN) al PNL ce a avut loc sâmbătă.

Concret: directorul institutului de sondare a opiniei publice GSSC Avangarde a remarcat sarcastic „rolul decorativ” pe care Orban este nevoit acum să îl suporte la vârful PNL, din moment ce președintele Klaus Iohannis a devenit conducătorul de facto al formațiunii politice.

„Nu știu dacă (prezența lui Iohannis – n.r.) a revigorat (PNL – n.r.), însă sigur a captat atenția și a produs o temă în agenda publică, pentru că până acum, lungă vreme, PNL-ul era în permanențîă pe locul secund în privința agendei publice și a inițiativelor. Altfel, nu-mi dau seama dacă va produce sau nu plusvaloare pentru partid. Cert este că s-a formalizat ideea că PNL-ul de acum înainte are șef – și are șef în persoana președintelui țării, Klaus Werner Iohannis, Ludovic Orban căpătând – prin evenimentul din weekend – mai degrabă un rol decorativ. Rămâne de văzut dacă Ludovic Orban se va obișnui și va accepta acest rol decorativ (propus, evident, de președinte, prin atitudinea pe care a avut-o față de domnul Orban) și dacă nu va încerca o răsturnare de situație, adică o refacere a vechii imagini, în care el era conducătorul real al partidului, și nu domnul Iohannis”, a comentat Pieleanu.

Pe de altă parte, întrebat dacă Ludovic Orban s-ar putea trezi cu un nou dosar penal în ipoteza în care ar încerca o răzvrătire împotriva lui Klaus Iohannis, Marius Pieleanu s-a arătat sceptic, amintind obediența șefului din Modrogan față de instituțiile de forță ale statului român.

„Nu – exclus! În niciun caz! Din contră: domnul Orban este un fan al instituțiilor de forță, după cum am observat din laudele pe care dânsul nu pregetă să le acorde acestor instituții, ori de câte ori are ocazia. Drept urmare, mă îndoiesc că ar putea exista un motiv care să-i creeze o panică domnului Orban”, a subliniat patronul Avangarde.

Același scepticism l-a manifestat profesorul universitar în legătură cu o eventuală paralelă între Klaus Iohannis și Traian Băsescu, din perspectiva abandonării rolului de arbitru și a plonjării fățișe în partizanatul politic.

„Eu nu l-aș compara pe Traian Băsescu cu Klaus Werner Iohannis. E alt profil… Sigur că am putea spune că toți își doresc să conducă prin intermediul instituțiilor de forță. Dar mie mi-e greu să cred că președintele actual folosește DNA-ul sau SRI-ul (mai ales SRI-ul în niciun caz nu-l folosește!) pentru a-și urmări dușmanii și adversarii politici, cum făcea Traian Băsescu, pentru a-i băga în închisoare. Nu e cazul pentru o astfel de comparație. Klaus Iohannis e o figură mult mai democratică – în sensul bun al cuvântului – decât Traian Băsescu, care ne-a adus numai nenorociri, în opinia mea”, a încheiat Pieleanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *