Skip to content
Alegeri Politică

Pieleanu, cu lupa pe prezidențiale: Puțin probabil ca PSD să accepte candidatura comună a lui Tăriceanu!

http://inquamphotos.com

Se anunță un an încins din punct de vedere politic. La finalul anului 2019 vor avea loc alegerile prezidențiale, iar momentan este dificil de făcut calculele electorale întrucât nu se știe încă exact dacă PSD-ALDE vor merge cu un candidat comun sau nu și care ar fi acela finalmente, iar Klaus Iohannis nu va avea cea mai facilă misiune în cazul unei candidaturi a lui Dacian Cioloș la prezidențiale.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu sociologul Marius Pieleanu. Concret, întrebat care ar fi personalitatea politică din PSD sau ALDE cu cele mai mari șanse în fața lui Klaus Iohannis, profesorul universitar al SNSPA a precizat că este greu de spus, dar ideal este dacă se va merge pe varianta unui candidat comun.

„Este prematur să discutăm chestiunea aceasta. Mai este un an de zile. Reprezentantul PSD, oricare ar fi el, are un avantaj uriaș și anume că va culege voturile ale celui mai mare partid din România. În al doilea rând, sigur că domnul Călin Popescu Tăriceanu are o imagine bună, însă trebuie coroborat acest fapt și cu forța partidului. Ideal ar fi dacă cei 2 lideri vor conveni în funcție de imaginea pe care o au în cursul acestui an să meargă pe varianta unui singur candidat la președinție, însă trebuie să vedem în ce măsură vor fi posibile aceste lucruri din punctul de vedere al dorinței electoratului lor, a transmis analistul politic.

Totodată, chestionat care sunt șansele ca un partid precum PSD să accepte candidatura comună a lui Tăriceanu, Marius Pieleanu a atras atenția că acestea sunt minime, deși Dragnea a oferit asigurări că nu este imposibil.

Este foarte puțin probabil acest lucru. Nu este imposibil. Evident că nu este imposibil și de altfel președintele Dragnea a și spus chestiunea aceasta că poate fi și o candidatură comună. Trebuie văzut însă în ce măsură această candidatură comună asigură totuși calificarea în turul 2, pentru că despre asta vorbim, cu șanse reale întrucât și dreapta vine puternic și cu Klaus Iohannis și cu Dacian Cioloș. Discuția se poartă pentru turul 2. În turul 1 în mod evident candidatul dreptei, probabil Klaus Iohannis, împreună cu candidatul stângii, fie Liviu Dragnea, fie Călin Popescu Tăriceanu vor fi cei care se vor califica. Despre turul 2 este discuția și nu avem un instrument prin care să măsurăm chestiunea aceasta, deocamdată foarte complicată”, a adăugat profesorul universitar.

De altfel, întrebat dacă ultimele acțiuni ale lui Klaus Iohannis de a refuza numirea miniștrilor în Guvern și revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general îi aduc un plus electoral, Marius Pieleanu a reliefat că președintele României încearcă să rupă electoratul de tip USR întrucât cei doi se află la egalitate în privința intenției de vot pe zona dreptei.

„Au fost acțiuni în logica campaniei electorale. Își fidelizează propriul electorat și încearcă puțin să rupă din electoratul USR care este, așa cum l-am definit, mult mai radical. Iohannis încearcă să ia puțin și de acolo electorat care să îi asigure calificarea în turul 2 în condițiile în care Cioloș ar candida. Astăzi când vorbim, pe dreapta sunt 2 candidați, Iohannis și Cioloș, într-o relativă egalitate la capitolul intenție de vot din zona dreptei, atenție! Astfel, Iohannis trebuie să câștige încrederea și celor care nu sunt membri PNL sau simpatizanți ai formațiunii liberale și care îi acordă votul lui Cioloș. Astfel, vrea să știe că el merge în turul 2 și nu Cioloș, a conchis Marius Pieleanu în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *