Skip to content
Politică

Pieleanu ia în vizor opoziția în cazul moțiunii de cenzură: Populația are nevoie de o explicație!

http://inquamphotos.com

Vineri, 14 decembrie, opoziția va depune moțiunea de cenzură prin care speră ca Guvernul Dăncilă să fie dat jos. Proiectul moțiunii inițiate de PNL, PMP și USR a strâns semnăturile a 163 dintre parlamentari.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura joi cu sociologul Marius Pieleanu. Concret, întrebat ce șanse are moțiunea de cenzură să fie una de succes, profesorul universitar a tranșat scurt și a răspuns că acestea sunt nule din mai multe motive.

„Zero, din motive diverse. În primul rând, puciștii nu votează pentru că dacă ar vota partidul i-ar eticheta drept trădători, iar viitorul lor politic s-ar duce pe apa sâmbetei. În al doilea rând, cei plecați din PSD și care au ajuns la Victor Ponta sunt foarte atenți pentru că electoratul lor, cei care votează Pro România astăzi, sunt de la PSD și dacă ar vota în favoarea moțiunii și ar trece partidul în opoziție, în mod evident că cei care votează sunt în continuare de stânga și vor taxa negativ acest gest și ar fi un patid care își va sfârși istoria înaintre de a și-o începe. În al treilea rând UDMR va vota împotriva moțiunii pentru că se negociază intens anumite chestiuni, mai ales pe educație, și care vor fi satisfăcute de către coaliția de putere. De altfel, nu sunt convins nici măcar că PMP-ul domnului Băsescu va vota în linie în favoarea moțiunii deoarece acolo sunt niște mișcări centrifuge. Drept urmare, șansele sunt minimale.

De asemenea, adăugând la statistica aceasta seacă și un anumit tip de filosofie de abordare, adică cine va fi prim-ministrul al potențialei noi majorități? Nu știm. Va fi cumva domnul Orban? Doamne ferește! Va veni cumva doamna Turcan? Doamne Ferește! Adică, populația are nevoie de o astfel de explicație. Au zis „dăm Guvernul jos că este slab”. Am înțeles, dar cu cine înlocuim acest Guvern? Care este echipa pe care opoziția sau cei care vor susține moțiunea o propun pentru a guverna țara. Nu ne-a spus nimeni nimic”, a spus politologul.

Totodată, chestionat care este greșeala pe care o face opoziția, Marius Pieleanu a precizat că opoziția a depus moțiunea de cenzură deși nu are majoritate în Parlament încercâd doar să profite de o scădere a PSD în sondaje.

„Prima și cea mai importantă greșeală este că nu au majoritate în Parlament. Ei încearcă să profite de o scădere în sondaje a PSD care este incontestabilă, dar nu este suficient acest lucru pentru a crea într-adevăr o majoritate parlamentară. Sigur că se poate construi la un moment dat, dar, cum spunea un clasic marxist, nu sunt consolidate încă condițiile care să producă o revoluție. Drept urmare, trebuie să mai așteptăm un pic”, a conchis în exclusivitate Marius Pieleanu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *