Skip to content
Politică

Pieleanu îi dă ultimatumul lui Dragnea după CEx: Mulți dintre miniștri trebuie schimbați rapid! EXCLUSIV

http://inquamphotos.com

Vineri, 21 august, a avut loc Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat (PSD) în urma unor numeroase dispute interne care au creat o tabără pro-Dragnea și anti-Dragnea. Tabăra anti-Dragnea și-a coagulat răzvrătirea printr-o scrisoare cu numeroase puncte printre care unul în care este condamnat modul în care actualul președinte al PSD a condus partidul, iar pe cale de consecință este necesar un pas înapoi al acestuia, adică demisia din fruntea formațiunii politice.

Pe fondul acestei situații tensionate din PSD, redacția PSnews.ro a luat legătura cu sociologul Marius Pieleanu pentru a creiona concluziile ce pot fi luate după CEx-ul PSD. Profesorul universitar subliniază că a fost o victorie de etapă a lui Dragnea, dar este foarte important cum se folosește de această oportunitate pe care și-a creat-o deoarece este mai mult decât evident că mai mulți miniștri din Guvernul Dăncilă trebuie schimbați.

„În mod evident este o victorie de etapă a lui Liviu Dragnea. Se vede asta, dar depinde însă cum va reuși să exploateze și oportunizeze această victorie de etapă printr-o propunere de remaniere guvernamentală în care meritocrația să fie principalul criteriu pe baza căruia nominalizează un ministru.

O remaniere este obligatorie pentru că este clar că este o problemă cu randamentul actualului Guvern. Nu este vina neapărat a prim-ministrului, atenție, pentru că prim-ministrul este prim-ministru și nimic altceva, dar mulți dintre miniștri, în jur de 6-7, ar trebui schimbați grabnic”, a precizat politologul.

Chestionat dacă opoziția va reuși să capitalizeze electoral de pe urma degringoladei din cadrul PSD, Marius Pieleanu remarcă faptul că așa ar fi normal și natural, dar este de luat în considerare că PNL-ul nu a știut până acum să exploateze oportunitățile ce i se ridică la fileu aproape în fiecare zi, iar acest fapt este cauzat de conducerea actuală a partidului. Referitor la USR, sociologul atrage atenția că electoratul nemulțumit al PSD nu se va duce către această formațiune politică ci către ALDE, Pro România și PNL.

„Opoziția în mod normal și natural capitalizează electoral atunci când partidul de guvernământ și mai ales un partid de dimensiunea PSD-ului are probleme de conflicte interne. Repet, în logica firească a desfășurării lucrurilor.  Acum, în ce măsură acest avantaj creat, nesperat de altfel, pentru PNL, fiind principalul partid de opoziție, va putea fi exploatat în favoarea sa rămâne de văzut, fiindcă am observat că din momentul în care există acea conducere a formațiunii politice liberale, PNL-ul nu știe își exploateze oportunitățile ce i se ridică la fileu aproape în fiecare zi cu regularitate. Poate de data aceasta vor reuși să își transfere o parte din popularitatea pe care au pierdut-o și să o transforme în intenție de vot pentru următoarele alegeri.

În mod normal, rațional ar trebui să capitalizeze electoral pentru că cetățeanul privește situația, iar cel care este realmente nemulțumit de prestația PSD-ului evident că se va uita în ograda altor partide să vadă ce oferă acelea. Dacă PNL-ul oferă o alternativă serioasă atunci sigur că cetățeanul trebuie să se uite acolo. Ăsta ar fi raționamentul logic, dar în politică de multe ori se votează irațional și este destul de complicat să ne pronunțăm de pe acum dacă avem siguranța transferului sau nu a votului.

Cât despre USR, înspre acea zonă electoratul PSD nu se duce. Se duce către Victor Ponta, se duce către ALDE și către PNL o parte din aceia care sunt mai degrabă social-liberali”, a conchis Marius Pieleanu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *